CORONAVIRUS | Traian Băsescu: Tabloul poate fi foarte negru. Trebuie trecut la faza la care fiecare e responsabil de sănătatea lui (VIDEO)

CORONAVIRUS | Traian Băsescu: Tabloul poate fi foarte negru. Trebuie trecut la faza la care fiecare e responsabil de sănătatea lui (VIDEO)

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că situația în România poate deveni sumbră din cauza evoluției epidemiei de coronavirus. În opinia sa, autoritățile au greșit fundamental atunci când au început să „emită ordine lătrate”, în loc să poarte un dialog prietenos. Populația s-a supărat. Europarlamentarul PMP nu e optimist că încrederea mai poate fi refăcută și susține că fiecare ar trebui să fie responsabil de sănătatea lui: să poarte masca de protecție și să evite zonele aglomerate. Cât despre decizia Curții Constituționale legată de carantină și izolare, fostul șef de stat consideră că aceasta a fost interpretată forțat. Contrar opiniei generale, Băsescu susține că în România nu există un vid legislativ la acest capitol.

Traian Băsescu: Decizia CCR a fost interpretată forțat. Nu există vid legislativ în ceea ce privește carantina și izolarea

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că pacienții COVID-19 au început să fie externați la cerere, iar centrele de carantină să se golească, pentru că decizia Curții Constituționale a fost interpretată forțat. El a insistat că în România nu există un vid legislativ în ceea ce privește carantinarea și izolarea: „e vid de oameni care știu carte, care citesc”.

„După părerea mea, aici e o interpretare forțată a deciziei CCR, iar aici nu putem decât să aplicăm legile statului. Codul Penal spune ce se întâmplă când un om care știe că e bonav se duce în societate și răspândește boala: merge în pușcărie. Iar cei care se întorc mai bolnavi, am înțeles că unii au și decedat, au făcut-o pe riscul lor. Dar cei care au îmbolnăvit pe alții știind că au plecat asimptomatici, dar purtători de virus și au îmbolnvăit pe alții, pentru ei avem articolul 352 din Codul Penal.

Cred că povestea cu CCE e, repet, o falsă interpretare. CCR nici n-a sugerat, nici n-a spus ”puneți-i în libertate”. Atât timp cât exista un pachet de legi întreg care reglementa problema carantinei și nicidecum Hotărârea de Guvern”, a declarat fostul președinte, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Traian Băsescu: Trebuie trecut la faza la care fiecare e responsabil de sănătatea lui. E un an pe care pot să-l sacrific pentru a evita o boală care-mi poate fi fatală

Europarlamentarul PMP a mai afirmat că România ar putea ajunge într-o situație mai gravă și că fiecare român ar trebui să aibă grijă de el. A insistat de asemenea, că portul măștii trebuie să fie cu adevărat obligatoriu: „Tabloul poate fi un posibil tablou foarte negru. Vă dau un exemplu: decât s-ar zbate să inoveze ceva ce nu mai trebuie inovat, Guvernul și Parlamentul ar putea să dea lege să facă obligatoriu portul măștii. De azi, în Belgia, nu intri nicăieri fără mască, e reglemetare. Trebuie să fie obligatoriu portul măștii, în rest ține de bunul simț al fiecăruia, cât de mult se duce în aglomerație”

Băsescu a mai afirmat că autoritățile au greșit fundamental pe partea de comunicare deoarece, în loc să poarte un dialog prietenos cu românii, „începeau să emită ordine lătrate către populație”.

Acesta nu e optimist că Guvernul Orban mai are timp să recâștige încrederea oamenilor: „Trebuie trecut la faza la care fiecare e responsabil de sănătatea lui, adică port mască, nu mă duc în întruniri mari, nu mă duc în discoteci, pe plaje aglomerate. E un an pe care pot să-l sacrific pentru a evita o boală care-mi poate fi fatală”.

Traian Băsescu a mai sus că președinte Klaus Iohannis e prea răbdător cu Guvernul Orban: „N-aș ezita să trosnesc Guvernul de să nu se vadă, că populația e supărată și pe Guvern pentru modul cum a procedat. Văd că domnul președinte încă are răbdare. Îi trosneam demult”.

Ultima oră
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative