Cristian Bușoi: Avem soluții pentru oprirea imediată a avalanșei creșterii prețurilor la energie. Cetățenii europeni nu sunt singuri în fața acestui tsunami (VIDEO)

Cristian Bușoi: Avem soluții pentru oprirea imediată a avalanșei creșterii prețurilor la energie. Cetățenii europeni nu sunt singuri în fața acestui tsunami (VIDEO)
Foto: Cristian Bușoi / Facebook

Uniunea Europeană are soluții pentru a opri imediat avalanșa creșterii prețurilor la energie, a declarat eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, care a transmis un mesaj ferm în plenul de la Strasbourg, unde a subliniat că europenii „nu sunt singuri în fața acestui tsunami”.

Cristian Bușoi, despre soluțiile pentru a opri creșterea prețurilor la energie

„Avem soluții pentru oprirea imediată a avalanșei creșterii prețurilor la energie. În Plenul Parlamentului European de la Strasbourg am vorbit astăzi în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) despre soluțiile pe care le avem la îndemână pentru oprirea avalanșei creșterii prețurilor la energie”, a declarat președintele ITRE.

Este clar, spune oficialul european, că majorarea tarifelor la energie afectează toate statele membre.

„Știm deja de unde provin aceste creșteri: fie că vorbim despre fluctuațiile prețurilor la gaz, scăderea producției interne, infrastructura învechită, nevoia crescută de gaz din import și, în consecință, jocul pe care Gazprom îl face pentru a-și crește profiturile și dependența unor țări din UE de resursele sale, speculațiile pe schema de comercializare a certificatelor de emisii EU-ETS, care au făcut să urce prețul cotelor de carbon la 60 de euro pe tona de CO2, la începutul lunii septembrie”, a adăugat Cristian Bușoi.

În continuare, eurodeputatul PNL a enumerat și o serie de soluții.

„Important este ca românii și toți ceilalți cetățeni ai UE să știe că avem și soluții. Pe termen mediu ne va ajuta Pachetul de măsuri Fit for 55. Eficiența energetică și producția tot mai mare din surse regenerabile vor duce la o stabilizare a pieței, la prețuri mai mici la energie și la independență energetică. Pe termen scurt, pentru acțiune imediată, avem soluțiile propuse de Comisia Europeană. La invitația mea, săptămâna viitoare în Comisia ITRE pe care o conduc în Parlamentul European va veni și comisarul pentru Energie, Kadri Simson, cu care vom discuta pe larg aceste soluții, ce trebuie implementate cât mai curând”, a mai afirmat el.

Potrivit președintelui ITRE, pachetul propus de Comisie conține: o definiție europeană a consumatorului vulnerabil și susținerea inclusiv din fonduri europene a efortului statelor membre pentru ajutorul acordat acestuia, dar și achiziția centralizată de gaze printr-o platformă europeană, cu beneficii atât grație coordonării planificării și aprovizionării, cât și datorită ponderii geopolitice pe care UE o poate avea în gestionarea negocierilor. Nu în ultimul rând, o discuție se poartă pe marginea reducerii TVA, reducerii taxelor și accizelor la energie.

„Cel mai important mesaj al nostru trebuie să fie acela că cetățenii nu sunt singuri. Cu angajament ferm și nu șovăielnic din partea instituțiilor Uniunii, cu implicarea fiecăruia dintre noi, cu decizii echilibrate la nivel european și național, cu un dialog susținut și asumat cu industria, vom depăși această problemă”, a mai spus Cristian Bușoi.