Cristian Diaconescu, despre o posibilă invazie în Ucraina: „Ne putem aștepta la un val migrator”

Cristian Diaconescu, despre o posibilă invazie în Ucraina: Ne putem aștepta la un val migrator

Cristian Diaconescu, președintele PMP, a declarat joi seara în emisiunea „Bună, România”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, că anunțul președintelui Macron privind disponibilitatea Franței de a contribui cu trupe NATO în România, nu înseamnă automat că vor fi trimise respectivele trupe:

„Franța nu își trimite imediat trupe în România. Președintele Macron este politician. A preluat președinția UE, dar în egală măsură este în campania electorală. Ceea ce este mai important este suportul pe care Franța îl poate și trebuie să îl acorde unui stat aflat în ochiul vulcanului în această criză ucrainiană. Speranța mea este că Franța are în vedere sprijinul politic și de substanță pentru România pentru că protecția Mării Baltice și a nordului îndepărtat este una imediată. În legătură cu Marea Neagră este o prezență decisă de NATO adecvată. NATO a spus așa, în relația cu Federația Rusă, după 2014 avem trei paliere de acțiune: dialogul, apărarea și descurajarea. Aș întreba partea franceză în ce măsură și unde și cum dorește să ajute România”.

Referitor la criza de la granița cu Ucraina, Cristian Diaconescu a mai spus că situația tensionată trebuie privită pe mai multe paliere:

„După părerea mea, NATO nu va ataca. Dar în egală măsură situația poate fi tot mai complicată de la zi, la zi și pe alte paliere. Ucraina dacă se pune problema să fie atacată militar se pune un plan de ofensivă pe trei direcții: Una dinspre Donbass-Luhansk, dinspre est. A doua dinspre Belarus. Se fac deja exerciții militare. A treia, dinspre Transnistria și gurile Dunării. În condițiile unei astfel de desfășurări, ne putem aștepta la un val migrator, oameni care se refugiază din calea războiului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:57 - BMW atrage atenția că interzicerea importurilor de gaze rusești va bloca industria auto: „Nu doar BMW, ci întregul sector se va bloca”
14:54 - Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin
14:44 - Adrian Chesnoiu: Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Sunt permanent în contact cu fermierii și procesatorii pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil
14:39 - Volodimir Zelenski, după ce zeci de civili ucraineni au decedat în urma atacului aerian din regiunea Cernigov: „Acești oameni nu vor avea niciun viitor”
14:27 - Volodimir Zelenski a cerut, la Davos, mai multe arme pentru Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei. Forța brută, spune el, va stăpâni iar lumea dacă invazia rusă rămâne fără răspuns
14:25 - Maria Zaharova susține că emblematicul roman „1984” al lui Orwell arată cum trăiesc oamenii în Occident: „Am crezut că descria totalitarismul/El scria despre prăbușirea ideii de liberalism”
14:23 - Prima sentință pentru armata rusă a fost emisă: ce pedeapsă a primit Șișimarin pentru încălcarea legilor de război
14:04 - Momentul in care soldații ucraineni distrug armamentul invadatorilor ruși (video)
14:00 - Sharon Stone a dominat covorul roşu de la Cannes. Actriţa în vârstă de 64 de ani a stârnit admirația publicului
13:57 - Cei mai mulți refugiați ucraineni vor să părăsească Ungaria, spune AFP. Problema este că Viktor Orban e pro-rus, susține o femeie care a fugit de drama războiului declanșat de Moscova