CRISTINA TARCEA susține că ÎCCJ nu a încălcat Constituția făcând referire chiar la o decizie a CCR

CRISTINA TARCEA susține că ÎCCJ nu a încălcat Constituția făcând referire chiar la o decizie a CCR

Cristina Tarcea a susținut în fața judecătorilor CCR că ÎCCJ nu a încălcat Constituția invocând o decizie a Curții privind existența unui conflict juridic de natura constituțională.

‘De când a existat aceasta sesizare, am citit aproape toate dec CCR si trebuie sa marturisesc ca mi-a atras atentia o decizie in mod deosebit. E decizia 108/2014 care mie mi s-a parut extrem de analitica, sintetica, care poate fi o baza de pornire . Prin acea decizie dvs ati spus faptul ca pentru a exista un conflict juridic este necesar sa existe o situatie juridica conflictuala, ca ea sa isi aiba izvorul in Constitutie si sa produca blocaje institutionale. Ati spus ca nu e suficient pentru existenta unui conflict juridic sa existe doar unul dintre aceste elemente, ci ca toate aceste elemente trebuiesc intrunite cumulativ’, a spus Cristina Tarcea, președintele ICCJ, potrivit stiripesurse.ro.

Președintele instanței supreme a precizat că atribuțiile Colegiului de conducere nu sunt prevăzute de Constituție, fiind un for administrativ.

„Prima condiție – existența unei situații juridice conflictuale – înseamnă poziții divergente, nu? Aspecte de legalitate și de fapt în care două autorități care pot fi implicate în conflicte, acționează acte și fapte concrete prin care să se constate divergența de opinii între cele două autorități. Nu există în cazul de față, pentru că suntem în situația în care legiuitorul a legiferat, iar în momentul în care opera de legiferare s-a încheiat prin publicarea în Monitorul Oficial legiuitorul și-a încetat atribuțiile. După acest moment, intervine alt actor – instanțele, Înalta Curte, care au atribuții constituționale de aplicare și interpetare a legii. Nu există divergențe de opinii” (..)ÎCCJ are două mari roluri constituționale – de a înfăptui justiția și de a asiugura aplicarea unitară și interpetarea unitară a legii. Colegiul de conducere nu e instanță de judecată, prin urmare nu a putut să exercite rol constituțional. Colegiul e simplă entitate, structură administrativă care trebuie să ia măsuri administrative în vederea funcționării ÎCCJ. (…) Rolul și atributele Colegiului nu sunt reglementate de Constituție pentru că nu îndeplinește rol de judecată și nici de unificare a practicii judiciare. (…) A greșit Colegiul de conducere în această măsură administrativă? Eu cred că nu. Nu a aplicat doar litera legii, ci și în spiritul legii”, a mai spus presedintele ICCJ.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)