Cseke Attila: Vom aproba săptămâna viitoare Ordinul pentru noile normative de construcție de creșe. N-a mai fost modificat din 1997 / În PNRR sunt prevăzute minim 200 de creșe NZEB (VIDEO)

Cseke Attila: Vom aproba săptămâna viitoare Ordinul pentru noile normative de construcție de creșe. N-a mai fost modificat din 1997 / În PNRR sunt prevăzute minim 200 de creșe NZEB (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, a anunțat că săptămâna viitoare va fi aprobat Ordinul de ministru privind noile normative pentru construcția de creșe, „astfel încât ele să corespundă nivelului anului 2021”. El a precizat că normativul aflat în vigoare fusese aprobat în 1997 și n-a mai fost modificat de 24 de ani.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Dezvoltării, noi precizări despre construcția de creșe

„În Planul Național de Reziliență și Redresare, propunem și este prevăzută o măsură de construire a cel puțin 200 de creșe NZEB (nearly zero-energy buildings), cu o valoare estimată a lor de 370 de milioane de euro, deci dorim să avem o finanțare din PNRR pentru construcția de creșe. În același timp, aceste creșe, fiind propuse a fi construite prin Compania Națională de Investiții, din bugetul Ministerului Dezvoltării, putem să alocăm chiar și anul acesta sume de bani pentru începerea lucrărilor, fiind bugetul de stat aprobat. În ceea ce privește numărul de personal necesar acestor creșe pentru că, evident, vorbim și de personalul care este necesar pentru funcționarea acestora, acest număr va respecta Hotărârea de Guvern 1.252/2012, care prevede acest număr minim de personal pentru a putea fi funcționale. Avem în dezbatere publică normativul pentru construcția de creșe, un normativ care a fost aprobat în 1997 și care n-a mai fost modificat de 24 de ani. În scurt timp, săptămâna viitoare, vom aproba Ordinul de ministru pentru noile normative de construcție de creșe, astfel încât ele să corespundă nivelului anului 2021”, a declarat Cseke Attila.

Cseke Attila: Avem 386 de creșe în toată țara. Suntem ultimii în Europa

România are o medie de aproape 10 creșe pe județ, fiind pe ultimul loc la nivel european din acest punct de vedere, preciza ministrul pentru B1 TV.

„Anul acesta vrem să începem deja construcția lor. Nu-s puține, una, două, ci mai multe sute. Avem 386 de creșe în toată țara, ceea ce înseamnă o medie mai mică de 10 pe județ, iar la nivel european suntem pe ultimul loc, iar pe penultimul loc e Bugaria, iar diferența e de 7%, adică chiar e o diferență”,spunea Cseke Attila.

Întrebat Tudor Mușat la câte creșe ar trebui să ajungem, Cseke Attila a răspuns:„N-aș da aici o… Media europeană e spre 30%, Danemarca e pe primul loc cu 70%. Sigur, e greu de ajuns acolo și e chestiune și de timp, dar dacă nu investim în această infrastructură antepreșcolară… Noi urmărim mai mutle aspecte: să încurajăm tinerii să-și întemeieze o familie, să-și asume să aibă copii, să creștem natalitatea. Dacă nu avem infrastructura necesară. Cererea e mult mai mare decât numărul de locuri disponibile la creșă. Sunt mame care vor să revină la serviciu după un an și n-au unde să-și ducă copilul și, iertați-mi expresia, nu mereu metoda cu bunicii funcționează. Statul trebuie să vină să ofere această infrastructură.