Culmea ipocriziei: Deputatul USR Claudiu Năsui denunță pensiile speciale și privilegiile, dar chiar familia lui s-a îmbogățit din primele tunuri date după 1989. Și el a fost acționar în aceste ”afaceri”

Culmea ipocriziei: Deputatul USR Claudiu Năsui denunță pensiile speciale și privilegiile, dar chiar familia lui s-a îmbogățit din primele tunuri date după 1989. Și el a fost acționar în aceste ”afaceri”
Foto: Claudiu Năsui / Facebook

Deputatul USR Claudiu Năsui a condamnat „impozitele punitive” care „gonesc bine românii din țară”, pensiile speciale și privilegiile acordate diverșilor politicieni și funcționari, care sărăcesc țara, dar chiar tatăl și unchiul lui au fost implicați în primele tunuri date după 1989 în România. Iar Claudiu Năsui însuși s-a implicat, ca acționar, în aceste afaceri, scrie Dan Andronic, pentru Evenimentul Zilei.

Cum s-a îmbogățit Dorel Năsui, tatăl deputatului USR Claudiu Năsui

Dorel Năsui, tatăl lui Claudiu Năsui, s-a înscris în PCR în 1978. Ajuns inginer la Întreprinderea de aparate electronice de măsură și industriale (IEMI) din București, l-a cunoscut pe Ion Afedulis, ofițer operativ DIE însărcinat cu misiuni speciale de spionaj tehnologic.

„În State mă aștepta un tovarăș”, a povestit Dorel Năsui într-un interviu acordat presei de business. Adică omul de legătură care avea să-l coordoneze. Era 1986, un an după nașterea deputatului USR. Dorel Năsui se angajase la Motorola Inc Chicago.

„Am fost trimis să fac comerț. Eram acolo să prospectez ce se poate vinde din electronica pe care o dezvoltam noi în țară. În State mă aștepta un tovăraș, un “atașat economic”, cum se numea atunci. Toți atașații economici erau de la vechea Securitate, dupa cum se știe. El stătea tot timpul cu mine. Am fost la New York, am vizitat împreună o mulțime de clienți și, la un moment dat, am dispărut la Chicago”, a mai povestit tatăl lui Claudiu Năsui.

Dorel Năsui a devenit vicepreședinte al propriei firme American International Radio (AIR), o companie paravan a DIE atunci și care funcționează și azi. Compania avea ca obiect de activitate distribuția la nivel internațional și integrarea sistemelor de comunicații Motorola.

Avea în portofoliu clienți care spun cam totul despre pedigree-ul lui Năsui – armate, departamente de poliție, aeroporturi sau companii precum Lukoil sau Gazprom, mai scrie Dan Andronic, pentru EVZ.

Afacerea Motorola, primul mare tun dat după Revoluție

Când a intrat Năsui pe piața românească a izbucnit și scandalul Motorola, legat de dotarea Armatei române cu echipamente de comunicații Motorola.

A fost anchetat atunci fratele li Dorel Năsui, Ștefan Năsui (omul de legătură din România), într-un dosar în care erau vizate mai multe persoane, cap de listă fiind Victor Atanasie Stănculescu, în calitate de ministru al Apărării.

Izbucnirea acestui scandal fix atunci nu a fost deloc o coincidență. În fapt, a fost primul mare tun dat după Revoluție.

Tatăl lui Claudiu Năsui a ajuns să aibă o avere de 100 de milioane de euro

Andronic găsește ipocrită atitudinea lui Claudiu Năsui de a-și da demisia din Parlament pentru a nu mai primi pensie specială (când el oricum va mai prinde un mandat) și de a condamna privilegiile unora, când el însuși a beneficiat de pe urma acestor privilegii.

„Nu de alta, dar tatăl său a fost plantat de DIE în State acum 34 de ani (nu a fugit și nici azil politic nu a primit, cum susține) “cu aproape o mie de dolari, diurnă primită atunci de statul comunist”, recunoaște Dorel Năsui. Diurne din bani publici blamate azi de fiul său”, a mai scris jurnalistul EVZ.

Tatăl deputatului USR a ajuns unul dintre cei mai bogați români din Diaspora, cu o avere de aproape 100 de milioane de euro. Afacerea sa, însă, a păgubit statul român cu peste 8 milioane de dolari, după cum au estimat chiar procurorii.

În combinație a fost implicată și Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea via fratele său, Simon Năsui, care lucra ca economist în Centrala Peștelui, soția lui lucrând și ea la Întreprinderea de Comerț Exterior Dunărea.

EVZ a mai relatat și despre zecile contracte cu statul, derulate de-a lungul timpului de familia Năsui. Firma Ageximco, controlată de Radu Năsui, vărul USR-istului, a câștigat în ultimii nouă ani peste 600 de licitații cu instituții precum Apele Române, Romgaz, Complexul Energetic Turceni și Metrorex.

Ultima oră
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București
13:34 - Rareș Bogdan, mesaj pentru susținătorii lui Orban: Nu puteți să rechiziţionaţi o sală. Nu stigați „demisia”, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem PSD-isti
13:30 - CORONAVIRUS | Încă 7.676 de infectări în România. Pandemia a mai făcut 121 de victime / Bucureștiul a depășit pragul de 4 / 1.195 de pacienți la ATI în toată țara, din care 17 sunt minori
13:19 - Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei, dar nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat / Premierul și-a pierdut vocea până la finalul discursului (VIDEO)