Cum a ajuns USR Iași să denigreze Opera din oraș. Cosette Chichirău, acuzată că se folosește de influența politică pentru a tranșa un conflict din instituție în favoarea unui apropiat

Cum a ajuns USR Iași să denigreze Opera din oraș. Cosette Chichirău, acuzată că se folosește de influența politică pentru a tranșa un conflict din instituție în favoarea unui apropiat

Povestea amoroasă dintre Cosette Chichirău, șefa USR Iași, și Sebastian Baciu începe să aibă implicații și în lumea culturală. Baciu are un frate vitreg, pe nume Vlad Mărculescu, angajat ca prim-balerin la Opera din Iași. Mărculescu este în conflict direct Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași. Cosette Chichirău s-a gândit să vină în ajutorul fratelui iubitului, folosind filiala USR pe care o conduce. Așa s-a ajuns ca USR Iași să publice un comunicat în care acuză actualul management al Operei de concedieri abuzive, contracte încheiate ilegal și încălcări ale drepturilor angajaților. Și nu este primul mesaj de acest fel al organizației. Opera Națională Română Iași a dezmințit acuzațiile, insistând că nu există verdicte ale instanțelor care să susțină cele afirmate de USR Iași. „Până în acest moment nicio formațiune politică nu și-a permis să intervină în activitatea Operei din Iași, care a fost sprijinită de la nivel central și local de diferite partide”, a mai precizat instituția.

Cosette Chichirău se folosește de USR Iași pentru a tranșa un conflict din Opera Națională Română Iași în favoarea unui apropiat

Organizația din Iași a Uniunii Salvați România a transmis un comunicat în care o acuză pe Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române Iași, de „dictatură abuzivă și ilegalități”. Se întâmplă acest lucru deoarece șefa filialei, Cosette Chichirău, ar vrea să tranșeze un conflict din instituție în favoarea unui apropiat de-ai săi. Mai precis, iubitul lui Chichirău are un frate vitreg ce lucrează în cadrul operei și care se află în conflict cu Rancea.

Frații Sebastian Baciu și Vlad Mărculescu

Sursă Foto: Sebastian Baciu / Facebook

„Tot mai multe abuzuri, contracte ilegale și încălcări ale drepturilor angajaților de către conducerea Operei din Iași ies la iveală, iar foștii angajați concediați depun în prezent mărturii publice și plângeri către autoritățile competente.

În 9 ani, 50 de artiști au fost concediați abuziv de către managerul Beatrice Rance fără justificare și fără dreptul de a se apăra, mulți dintre aceștia obținând ulterior câștig de cauză în instanță. Contractele ilegale de milioane de lei au fost publicate de către fostele contabile concediate abuziv și care se află acum în proces de judecare cu managerul Operei”, se arată în comunicatul USR Iași.

Filiala USR mai invocă surse din rândul angajaților potrivit cărora Rancea ar fi susținută de PSD, care a și învestit-o în actuala funcție, în 2011.

„Beatrice Rancea și-a format un nucleu de putere foarte concentrat, format din angajați care, în schimbul unor beneficii salariale sau promovări, sunt folosiți de aceasta pentru a pune presiune și control asupra artiștilor”, mai transmite filiala USR condusă de Cosette Chichirău.

USR Iași mai ține apoi să precizeze că este alături de „artiștii abuzați”.

Frații Sebastian Baciu și Vlad Mărculescu

Sursă Foto: Sebastian Baciu / Facebook

Reacția Operei din Iași la mesajele USR: Niciun partid nu și-a permis să intervină în activitatea instituției

În replică, Opera Națională Română din Iași explică faptul că nu poate fi vorba despre o susținerea a lui Beatrice Rancea din partea PSD. Aceasta a fost numită manager în 2011, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii condus de Kelemen Hunor (UDMR). În septembrie 2019, Rancea a câștigat un mandat de cinci ani, în urma unui concurs la care a primit nota 9,29.

„Instituția noastră a beneficiat de susținerea tuturor conducătorilor autorităților publice locale, indiferent de coloratura politică a acestora”, a precizat Opera din Iași.

Cât despre „contractele ilegale” la care face referire USR Iași, Opera precizează că nu există probe concrete sau verdicte din partea organelor abilitate în acest sens. De asemenea, nu există dovezi nici în ceea ce privește încălcarea drepturilor angajaților.

„Referitor la artiștii care nu se mai regăsesc astăzi pe scena Operei ieșene, afirmăm faptul că aceștia se încadrează, în funcție de caz, în diverse situații precum: contractele lor de colaborare s-au încheiat la termenul stabilit; contractele lor de muncă pe perioadă determinată au ajuns la final; evaluările interne, organizate conform normelor legale de funcționare a unei instituții de cultură, au generat întreruperea colaborării”, mai transmite Opera Națională Română din Iași.

Opera a atras apoi atenția USR Iași că a denigrat activitatea multor artiști și a managerului instituției.

„Până în acest moment nicio formațiune politică nu și-a permis să intervină în activitatea Operei din Iași, care a fost sprijinită de la nivel central și local de diferite partide”, a avertizat Opera din Iași.

Și iubitul lui Chichirău, Sebastian Baciu, se pare că are probleme, de data aceasta cu filiala USR pe care a condus-o. El a fost acuzat de membrii de partid că a fugit cu banii strânși din cotizații. Iar Filip Hăvârneanu, președintele organizației municipale a USR, a devenit ținta criticilor după ce a intrat în casele oamenilor fără să poarte mască, pentru a-și face campanie electorală.