Cum se administrează pastila de iod, care sunt categoriile eligibile și alte detalii. Alexandru Rafila: Se păstrează la întuneric. Optăm pentru o distribuție prin intermediul medicilor de familie (VIDEO)

Cum se administrează pastila de iod, care sunt categoriile eligibile și alte detalii. Alexandru Rafila: Se păstrează la întuneric. Optăm pentru o distribuție prin intermediul medicilor de familie (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit detalii despre modalitatea în care se administrează și păstrează iodura de potasiu și a precizat care sunt categoriile eligibile. Totodată, oficialul a făcut câteva precizări despre distribuția medicamentului și a spus că optează ca ea să se facă prin intermediul medicilor de familie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, precizări despre cum se administrează pastila de iod, care sunt categoriile eligibile și alte detalii:

  • Nou-născuți – 1 lună: ¼ comprimate (doză 12,5 mg)
  • 1 lună – 3 ani: ½ comprimat (25 mg)
  • 3-12 ani: un comprimat (50 mg)
  • Adulți și copii peste 12 ani: două comprimate (100 mg)
  • Femei gravide și cele care alăptează: două comprimate (100 mg)

„Acestea sunt categoriile eligibile, iar la adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor excepționale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv, prin inhalare, este extrem de mare și lucrul acesta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este exact în zona în care se petrece incidentul nuclear, ceea ce în România nu este cazul pentru că toate aceste lucruri s-au adus în discuție odată cu apariția conflictului din Ucraina.

Tratamentul se administrează într-un timp optim de maxim opt ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administrezi o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică”, a precizat ministrul Sănătății.

Referitor la păstrare, el a spus: „Ele se păstrează ambalat, în ambalajul original – sigur, nu este o cutie completă, o cutie are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în liste, nu sunt pastile individuale – care trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade. Nu se lasă la îndemâna copiilor și, așa ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca și deșeu menajer, ar trebui dus la farmacie pentru neutralizare. Există o astfel de politică în Uniunea Europeană, se referă la toate medicamentele, inclusiv la aceste pastile de iod”.

Oficialul a vorbit și despre distribuire.

„Au fost discuții numeroase în spațiul public legate de distribuire. Noi ne-am consultat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în primul rând, ca să putem să vedem care sunt persoanele eligibile de pe lista fiecărui medic de familie. Optăm pentru această formă de distribuție, prin intermediul medicilor de familie. I-am invitat oficial la discuții joi dimineața, am invitat Societatea Națională pentru Medicina Familiei, să găsim cea mai bună soluție, convenabilă pentru ca această distribuție să nu se facă intempestiv, ci să se facă rațional, fără să perturbe semnificativ activitatea medicilor de familie”, a continuat Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe