Cum se răspândesc teoriile conspirației care pretind că războiul din Ucraina nu există

Cum se răspândesc teoriile conspirației care pretind că războiul din Ucraina nu există
Foto: Hepta - Sputnik

Prima aniversare a invaziei pe scară largă în Ucraina a dus la o creștere a afirmațiilor false despre război pe rețelele de socializare, unele postări având milioane de reacții, scrie bbc.

O serie de conturi de dreapta din SUA, cu un număr mare de urmăritori, au postat afirmații fără temei care sugerau că întregul război din Ucraina ar putea fi o farsă comisă de mass-media și guvernele occidentale.

Cei care au răspândit cele mai virale afirmații au fost utilizatori care anterior au fost suspendați de pe Twitter și lăsați să revină pe platformă după preluarea companiei de către Elon Musk.

O afirmație falsă care a câștigat popularitate pe Twitter și în alte părți a sugerat că întregul război a fost falsificat.

Ca dovadă, unele relatări proeminente de dreapta din SUA au citat presupusa lipsă de filmări din prima linie.

Un comentator s-a plâns de „lipsa imaginilor de război” într-o postare virală, spunând că „miroase a înșelătorie”.

Un alt influencer pe Twitter, cu 1,4 milioane de urmăritori, a susținut că nu există „nicio înregistrare” și „nu există actualizări detaliate” ale războiului.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina a fost bine documentat. Pe lângă relatările martorilor oculari, au existat ample filmări din prima linie ucraineană depuse de BBC și de alți radiodifuzori globali care au examinat, de asemenea, narațiuni false despre unele dintre evenimentele cheie ale conflictului. Există, de asemenea, dovezi de la guverne și agenții din întreaga lume care confirmă că războiul este real.

Rețelele de socializare au fost pline de videoclipuri cu războiul, dintre care multe au fost verificate ca fiind autentice de jurnaliști.

La două zile după invazia Rusiei, imaginile unui bloc de apartamente înalte din Kiev, cu o gaură uriașă în el, după ce a fost lovit de o rachetă, au fost distribuite pe scară largă în întreaga lume. Reporterii au relatat în detaliu consecințele pagubei de la locul incidentului.

În ultimele zile, imaginile blocului, care între timp a fost reparat și reconstruit parțial, au devenit din nou virale pe rețelele de socializare.

Imaginea a condus la pretenții că fie blocul nu a fost lovit niciodată, fie că întregul război este o farsă, pentru că – ar fi imposibilă restaurarea unei clădiri în timpul unui conflict în derulare.

Un videoclip care pretinde că arată un reporter de știri din Ucraina stând în fața sacilor cu cadavre, și în care unul dintre cadavre se află „în mișcare” a fost vizionat de milioane de ori în ultimele zile.

A dus la afirmații că e „dovada” că actorii au fost angajați să joace rolul cadavrelor pentru a susține narațiunea occidentală despre războiul din Ucraina.

„Nu te mai mișca – ar trebui să fii mort! Psyop?” a susținut un tweet distribuit pe scară largă de un cont de dreapta.

Videoclipul a fost împărtășit cu afirmații similare de mai mulți alți influenți de dreapta pe Facebook și TikTok.

Videoclipul este preluat dintr-un reportaj al ziarului austriac Osterreich despre un protest împotriva schimbărilor climatice la Viena la începutul lunii februarie a anului trecut, înainte chiar să înceapă invazia rusă, în care activiștii și-au propus să evidențieze pericolul emisiilor de carbon pentru viața umană.

Acest videoclip nu este doar fals, ci este o recidivă. Anterior a fost împărtășită ca „dovadă” că decesele de Covid au fost falsificate. Atunci, ca și acum, nu este ceea ce pretinde a fi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`