Dan Andronic, despre „ultima victorie politică a lui Traian Băsescu”: “Fără efortul lui, Victor Ponta era astăzi preşedintele României”

Dan Andronic, despre „ultima victorie politică a lui Traian Băsescu”: “Fără efortul lui, Victor Ponta era astăzi preşedintele României”

Surprinzătoarea victorie categorică a lui Klaus Iohannis în faţa lui Victor Ponta a făcut ca analiştii politici să încerce să găsească explicaţiile acestui scrutin atipic.

Dincolo de cifrele prezenţei masive la vot şi dincolo de procentele covârşitoare din diaspora şi câteva judeţe cheie ale României pentru candidatul ACL, Dan Andronic expune într-un editorial din Evenimentul Zilei o altfel de teorie privind succesul lui Iohannis.

Fără să minimalizez în nici un mod atitudinea și voința oamenilor care au venit la urne, mă voi referi la unul din cei mai importanți artizani ai victoriei lui Klaus Iohannis. Vreau să dezvolt o teorie pe care am enunțat-o aseară, târziu, la B1TV: ieri am asistat la ultima victorie politică a lui Traian Băsescu. Ultima din acest ciclu de 10 ani, care se încheie pentru președintele României cu înfrângerea celui mai puternic adversar pe care l-a avut în acest răstimp: PSD. Klaus Iohannis nu a fost un adversar real al lui Victor Ponta. Intrat târziu în cursă, în mod clar nepregătit și ușor nesusținut de ai săi, Klaus Iohannis părea o victimă sigură. Iar rezultatul din primul tur de scrutin nu l-a avantajat deloc. De aceea, cred că nu Klaus Iohannis i-a convins pe oameni să vină la vot, ci atitudinea arogantă a PSD a determinat o reacție populară. Iar aici, contribuția lui Traian Băsescu a fost istorică, scrie Dan Andronic.

De ce cred că-i ultima victorie politică a lui Traian Băsescu? Pentru că fără efortul lui, Victor Ponta era astăzi președintele României. Pentru că nu a încetat să-l hărțuiască pe Victor Ponta, în ciuda victoriei zdrobitoare a USL, pentru că a refuzat să accepte o coabitare din care să iasă cu o pensie și locuință de protocol, pentru că s-a ridicat de fiecare dată ca să mai dea o scatoalcă. A vorbit permanent despre Hoție. În toate modurile posibile, dar cu referiri clare la PSD. Un discurs care a fost legitimat atunci când dreptul oamenilor de a vota a fost încălcat. (…) Despre Traian Băsescu se pot și se vor spune multe. Numai că nimeni nu-i va putea lua meritul de a fi singurul om politic care s-a luptat până în ultima secundă cu Victor-Viorel Ponta, cum îi place să-l numească pe pe primul-ministru, și cu Sistemul. Un merit care l-a transferat pe Klaus Iohannis direct la Palatul Cotroceni”, mai spune Dan Andronic

Iar într-un P.S.al editorialului, Dan Andronic aminteşte şi de declaraţia preşedintelui Traian Băsescu de vineri seara: „Eu îi chem pe băsiști să vină duminică la vot să le dea o lecție. Este rugămintea mea la toți aceia care vreodată au avut încredere in mine.>> Apelul lui Traian Băsescu m-a convins să mă duc la vot. Iar ca mine cred că au mai fost câteva sute de mii de oameni. Ne-am dus pentru ultima victorie a lui Traian Băsescu.”

Traian Băsescu: Toți românii să iasă la vot (Declaraţie făcută vineri, 14 noiembrie)