Dan Cărbunaru: „România nu se află printre ţările fruntaşe la capitolul inflaţie” / „Guvernul a venit deja cu o serie întreagă de măsuri care să sprijine populaţia”

Dan Cărbunaru: România nu se află printre ţările fruntaşe la capitolul inflaţie / Guvernul a venit deja cu o serie întreagă de măsuri care să sprijine populaţia

România nu se află printre ţările fruntaşe la capitolul inflaţie, consideră purtătorul de cuvînt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Acesta a precizat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că au fost luate deja o serie de măsuri menite să sprijine populația în contextul exploziei prețurilor.

Ce spune Dan Cărbunaru despre creșterea inflației

Rata inflaţiei din România a urcat la 13,8 % în aprilie, conform datelor transmise miercuri de INS.

“Inflaţia este o preocupare în această perioadă în întreaga lume, inclusiv în Uniunea Europeană. România nu se află printre ţările fruntaşe la capitol inflaţie, într-adevăr este ca şi alte state membre, inclusiv cele din zona euro, dacă veţi urmări statisticile furnizate de Eurostat ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă afectează în măsură diferită, dar destul de mult situaţia din toate statele membre al UE. Guvernul a venit deja cu o serie întreagă de măsuri care să sprijine populaţia fără să alimenteze cumva această zonă legată de inflaţie, o inflaţie generată de efectele economice ale pandemiei, pe de o parte, apoi de criza energiei şi evident de războiul din Ucraina generat de agresiunea militară rusă”, a transmis Cărbunaru.

Acesta a sublliniat că o preocupare a Guvernului în contextul actualei crize este eliminarea speculei:

“Eforturile pe care şi Guvernul le face sunt pe de o parte de a proteja economia, de a proteja şi gospodăriile oamenilor de efectele economice, în acelaşi timp de a veni cu o serie întreagă de mecanisme legale, suplimentare, cum este şi cazul acestei iniţiative susţinută de Consiliul Concurenţei, dar şi de Ministerul Economiei care să ofere instituţiilor statului român capacitatea de a interveni acolo unde există riscul ca cineva să speculeze o anumită situaţie din piaţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

INS, noi date despre inflație

Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 13,76% în aprilie, în creștere față de luna martie, când a fost de 10,15%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11% față de aprilie 2021.

Datele INS arată că prețurile de consum în luna aprilie 2022 au crescut cu 3,7%, comparativ cu luna martie.

Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) e 7,9%.

Rata anuală a inflaţiei în aprilie 2022, comparativ cu aprilie 2021, e 13,8%.

Institutul mai transmite că rata medie a preţurilor de consum în perioada mai 2021 – aprilie 2022, faţă de precedentele 12 luni, e 7,4%.

Banca Națională a României (BNR) prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II, de 10,2% la finalul trimestrului III şi de 9,6% la sfârşitul anului.

Urmăriți B1TV.ro și pe