Dan Vîlceanu, despre City Insurance: Eu în principiu nu sunt de acord cu acoperirea fraudelor din bani de la bugetul de stat

Dan Vîlceanu, despre City Insurance: Eu în principiu nu sunt de acord cu acoperirea fraudelor din bani de la bugetul de stat
Foto: Inquam Photos / George Călin

Dan Vîlceanu (PNL), ministrul Finanțelor, e de părere că acoperirea sumelor pentru despăgubire în cazul City Insurance nu ar trebui să se facă din bani de la bugetul de stat, în cazul în care se constată o fraudă. Vîlceanu a mai spus că dacă banii din Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) sunt insuficienți, ar trebui luați în plus cu titlu de împrumut.

Dan Vîlceanu, reacție la falimentul City Insurance

„Eu în principiu nu sunt de acord, mai ales dacă se dovedeşte că a fost o fraudă, cu acoperirea fraudelor din banii dvs şi ai noştri, adică cu bani de la bugetul de stat. Cred că sumele trebuie recuperate de la cei care au săvârşit frauda.

Dacă va exista o situaţie în care e nevoie să vină bani în plus la acest Fond, eu cred că nu poţi să acorzi aceşti bani decât cu titlu de împrumut, după care să-i recuperezi. Dar haideţi să vedem dacă se ajunge în această situaţie”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul a mai spus că în acest moment din FGA se plătesc și alte falimente. Până acum nu a primit informații că Fondul ar fi depășit: „Rămâne de văzut câţi asiguraţi se vor înscrie”.

Întrebat dacă ar trebui să răspundă cineva politic, în condiţiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are o conducere numită politic, liberalul a răspuns că decizia aparţine Parlamentului.

„Urmează ca Parlamentul să-şi tragă concluziile şi să decidă dacă există o vină în dreptul conducerii ASF sau dacă doresc să aştepte anchetele penale care înţeleg că au fost declanşate şi să se decidă în urma acelor anchete”, a continuat Vîlceanu.

Pe 17 septembrie, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance, cel mai mare asigurator din piață, solicitând deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

Miercuri, la finalul ședinței de Guvern, premierul Florin Cîțu a anunțat adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care să vină în sprijinul șoferilor. Acesta a mai spus că a solicitat mai multe verificări deoarece „această companie a fost auditată ani de zile. Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum”.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său