Dan Vîlceanu: În PNRR nu există o obligativitate de a majora vârsta de pensionare până la 70 de ani / Limita de 9,4% din PIB vine la pachet cu o reformă a pensiilor (VIDEO)

Dan Vîlceanu: În PNRR nu există o obligativitate de a majora vârsta de pensionare până la 70 de ani / Limita de 9,4% din PIB vine la pachet cu o reformă a pensiilor (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a confirmat că în PNRR există într-adevăr condiția potrivit căreia pensiile nu pot depăși 9,4% din PIB, însă această limită, spune el, vine la pachet cu o reformă în sistemul pensiilor.

„Noi, în momentul de față, suntem undeva sub 8% din PIB ca nivel al valorii pensiilor”, a precizat oficialul liberal, joi seară, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dan Vîlceanu, pe B1 TV, despre PNRR și reforma sistemului de pensii

Întrebat dacă există într-adevăr condiția ca pensiile să nu depășească 9,4% din PIB, ministrul fondurilor europene a explicat: „Da, există condiția ca pensiile să nu depășească 9,4% din PIB, dar acesta este un lucru bun. Noi, în momentul de față, suntem undeva sub 8% din PIB ca nivel al valorii pensiilor. Din punctul meu de vedere, este un lucru bun pentru că bugetul trebuie să fie solid. Ceea ce trebuie să spunem, de asemenea, legat de acest procent este că acest procent vine la pachet cu o reformă în sistemul pensiilor, astfel încât în materie de pensii speciale, cum sunt ele numite, sistemul să fie revizuit astfel încât să nu mai avem pensii mai mari decât salariul, de exemplu. În sistemul public de pensii, sunt câteva lucruri care vor conduce la o echitate mult mai mare”.

„Vă dau un exemplu și puteți vorbi cu orice pensionar legat de acel indice de corecție, care e un lucru care induce inechități, sau de faptul că pensiile ar trebui calculate pe punctele pe care le-ai strâns, nu raportat la un stagiu de cotizare care este mai mare sau mai mic în funcție de cum vrea un partid sau altul să modifice legea”, a adăugat Dan Vîlceanu, care a vorbit pe B1 TV și despre componenta de investiții din PNRR, precizând totodată că programul nu interzice încălzirea pe lemne.

Nu există o obligativitate de a majora vârsta de pensionare până la 70 de ani, a mai spus șeful MIPE.

„Este important să știți că nu există o obligativitate – am văzut și chestiunea aceasta – de a majora vârsta de pensionare până la 70 de ani, nu, dar există într-adevăr în PNRR stimulente pentru cei care vor să rămână în câmpul muncii până la 70 de ani, e cu totul altceva”, a menționat liberalul.

Întrebat dacă este posibil să nu mai crească pensiile pentru că vom fi obligați să respectăm anumite criterii din PNRR, el a afirmat: „Depinde cât promit partidele în ani electorali că pot majora pensiile, dar atunci va fi mult mai ușor să ne dăm seama care din partide minte”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)