Daniel Tudorache anunță că a decis să se suspende din PSD, după ce a fost plasat sub control judiciar: ”Nu doresc să pun în pericol șansele reale de câștigare a alegerilor parlamentare”

Daniel Tudorache anunță că a decis să se suspende din PSD, după ce a fost plasat sub control judiciar: ”Nu doresc să pun în pericol șansele reale de câștigare a alegerilor parlamentare”
Foto: Facebook / Dan Tudorache

Fostul primar al Sectorului1, Daniel Tudorache, a anunțat sâmbătă dimineață că se suspendă din PSD, în contextul în care a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupție, fiind acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Tudorache a precizat că a luat această decizie în contextul apropierii alegerilor parlamentare, susținând că nu vrea să pună în pericol șansele PSD la scrutinul din 6 decembrie.

Daniel Tudorache: În lumina evenimentelor recente, am luat decizia de a mă suspenda din PSD

„În lumina evenimentelor recente, am luat decizia de a mă suspenda din PSD. Sunt nevinovat și sper ca Justiția să facă lumină cât mai repede în acest dosar.

Nu doresc să pun în pericol șansele reale de câștigare a alegerilor parlamentare, pe care le are partidul al cărui membru sunt de peste 20 de ani și în slujba căruia mi-am pus toată activitatea politică”, a scris Daniel Tudorache pe Facebook.

Fostul primar al sectorului1, plasat sub control judiciar: Tudorache trebuie să achite o cauțiune de un milion de euro

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, sâmbătă, plasarea sub control judiciar a fostului edil al Sectorului, care trebui să plătească și o cauțiune de un milion de euro până la data de 27 noiembrie.

”În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de alte două persoane fizice, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență”, transmit procurorii DNA.

Fosta soție a lui Tudorache trebuie să achite o cauțiune de 200.000 euro, iar persoana fizică din anturajul lui Tudorache – 75.000 euro.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, „în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”.

Procurorii anticorupție mai precizează că există suspiciunea rezonabilă că Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său. Banii ar fi fost folosiți pentru achitarea unor excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

„Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor”, se mai arată în comunicatul DNA.

Tudorache: Oare ce reclamă atâta urgență, în cazul unor presupuse fapte din 2008?

Într-o primă reacție, Daniel Tudorache a susținut că are încredere în justiție și că nu are nimic de ascuns.

”Totuși, nu pot să nu mă întreb: oare ce reclamă atâta urgență, în cazul unor presupuse fapte din 2008??? Acum, cu 2 săptămâni înainte de alegerile parlamentare!”, a scris fostul primar pe Facebook.