Daniel Vasile (Partida Romilor): În sistemul de învățământ sunt înregistrați 1.600.000 de romi / Azi, România nu e mai educată decât era în 1989. Vrem ca statul să facă investiții mai ales în mediile defavorizate (VIDEO)

Daniel Vasile (Partida Romilor): În sistemul de învățământ sunt înregistrați 1.600.000 de romi / Azi, România nu e mai educată decât era în 1989. Vrem ca statul să facă investiții mai ales în mediile defavorizate (VIDEO)
Daniel Vasile, prim-vicepreședinte al Partidei Romilor Pro Europa.

Daniel Vasile, prim-vicepreședinte al Partidei Romilor Pro Europa, a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că, potrivit datelor primite de ei de la Ministerul Educației, în sistemul românesc de învățământ sunt înregistrați 1.600.000 de romi. Vasile a deplâns faptul că decidenții politici nu fac investiții în educație, mai ales în mediile defavorizate, și a susținut că România, azi, nu e mai educată decât era în 1989.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Cirulin pe B1 TV.

Daniel Vasile, despre învățâmântul în mediile defavorizate, inclusiv în comunitățilr de romi

„Cu toții ne dorim o Românie mai educată, cu toții ne dorim ca în mediile vulnerabile, acolo unde avem nevoie de investiții, de mecanisme și instrumente, statul să intervină și să aducă bunăstare la nivel național, prin investiții pe termen lung și scurt în ceea ce vizează educația.

Dacă discutăm de proiectul ”România educată” (al președintelui Klaus Iohannis) și de mediile vulnerabile, vă pot da cifre: a doua populație de elevi ai statului român e populația de etnie romă. În sistemul de învățământ, azi sunt înregistrați 1.600.000 de romi. Nu o spune Daniel Vasile sau Partida Romilor, ci Ministerul Educației.

Pentru că, prin mecanismele noastre, prin care am negociat politic în ce vizează educația în comunitățile vulnerabile de romi și nu numai, în mediul rural – că avem două Românii, urma urbană și una rurală – am adus în atenție, din perspectiva noastră, necesitatea unei Românii educate.

Ministerul Educației ne dă cifre foarte valide”, a declarat prim-vicepreședintele Partidei Romilor Pro Europa.

Daniel Vasile reproșează lipsa de preocupare a politcienilor față de sistemul de educație

„Organizația politică a romilor a conștientizat importanta educației, importanța unei resurse umane necesare pentru dezvoltarea României, în situația în care organismele internaționale au atras atenția că neintroducerea în sistemul de educație, abandonul școlar, căsătoriile pretimpurii în mediile defavorizate atrag cu sine o decadență economică.

Ce constatăm azi e că în România nu sunt mecansime și instrumente, altele decât aveam înainte 1989 și că un ministru care vine pe la Ministerul Educației și care nu înțelege că e vremelnic în această funcție, vine cu propriul pachet de măsuri despre care crede că va aduce România în stare de ”Românai educată”.

România, azi, nu e mai educată decât în 1989, adică un sistem de educație care să aducă bunăstare, integrare pe piața forței de muncă nu avem”, a mai declarat Daniel Vasile.

Urmăriți B1TV.ro și pe