Defrișările continuă în ritm alert. Ecologiștii trag semnale de alarmă, dar cifrele vorbesc de la sine

Defrișările continuă în ritm alert. Ecologiștii trag semnale de alarmă, dar cifrele vorbesc de la sine

Noi cifre uluitoareau fost făcute publice de către ecologiști. Un studiu publicat de FAO – Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricutlură confirmă din plin acest lucru.

În ultimii 20 de ani, planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare de păduri. În 2020, suprafața terestră ocupată de păduri reprezintă 31,2%. În 2010, pădurile acopereau 31,5% din suprafața terestră, adică 4,1 miliarde de hectare, iar în 2000, procentul era de 31,9%, informează FAO.

Cele mai mari suprafețe despădurite se înregistrează în Africa Subsahariană, Asia de Sud-Est, America Centrală și Latină. În multe zone, fenomenul se explică prin transformarea pădurilor în terenuri agricole destinate culturilor și pajiștilor, în special în țările slab dezvoltate.

Scăderi semnificative s-au înregistrat și în țări civilizate, precum Franța, unde pădurile acoperă 31,5% din suprafața totală în prezent. În 2015, procentul era de 30,7%.

68% dintre animalele sălbatice au dispărut în ultimii 50 de ani

Și în ceea ce privește fauna, datele nu se prezintă deloc bine.Două treimi din populațiile de animale sălbatice au dispărut în ultimii 50 de ani, arată raportul World Wildlife Fund (WWF), citat de BBC.Acest fenomen nu dă semne de încetinire, menționează activiștii de mediu, care invocă un „declin catastrofic”. Pescuitul în exces și braconajul se numără printre principalii factori care determină extincția animalelor sălbatice, atrage atenția Tany Steele, director WWF.

Potrivit raportului realizatpentru intervalul 1970 – 2020, 68% este scăderea numărului de animale sălbatice. Au fost analizate în total peste 20.000 de populații de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și pești.

Un alt studiu, din 2019, realizat de un grup de oameni de știință din mai multe state, a concluzionat faptul că un milion de specii, dintre care 500.000 de animale și plante și 500.000 de insecte, ar putea dispărea în următoarele decenii.

Ultima oră
22:03 - Romprest: „Mulțumim public tuturor operatorilor care au refuzat să fie atrași în acțiunile primarului”
21:39 - Mirel Rădoi, prima reacție după înfrângerea naționalei la Jocurile Olimpice: „Am suferit o lecție de fotbal”
20:51 - Avertismentul lui Anthony Fauci despre pandemia de COVID-19: „Direcția spre care ne îndreptăm este greșită”
20:22 - Slovacia a adoptat o lege care permite folosirea certificatului de vaccinare ca bilet de intrare în magazine şi alte spaţii
19:44 - CTP, critici dure la adresa naționalei de fotbal, umilită de Coreea de Sud cu 4-0: „Niște băieți făcuți grămadă, din care sare mingea ca din colțul mesei, neînstare să lege trei pase ca lumea”
19:13 - Încă un om a fost ucis de un urs, în România: Victima, un bătrân de 80 de ani din Mureș
19:02 - În aproape orice hotel din Europa turiștii fac dovada vaccinării, vindecării sau a unui test PCR. În România, autoritățile par liniștite. Expert: „Într-o lună același lucru se poate întâmpla și la noi”
18:18 - Tot mai multe țări au urmat exemplul Franței și au impus certificatul COVID-19 pentru accesul la hoteluri, restaurante sau terase. Măsura, discutată și în România
17:50 - Noi proteste masive în Franța împotriva vaccinării obligatorii sau a introducerii permisului COVID-19 pentru spațiile publice
17:22 - Dan Barna îi ceartă pe românii care vor relaxarea restricțiilor: „Avem un optimism nefundamentat în care credeam că tot ce păţesc ceilalţi nouă nu ni se va întâmpla”