Deputatul Csoma Botond confirmă că UDMR îl susține pe Fábián Gyula pentru funcția de Avocat al Poporului

Deputatul Csoma Botond confirmă că UDMR îl susține pe Fábián Gyula pentru funcția de Avocat al Poporului
captura video

Deputatul Csoma Botond a declarat pentru publicația maghiară Maszol.ro, că UDMR îl va susține pe Fábián Gyula pentru funcția de Avocat al Poporului. Deputatul UDMR Csoma Botond a spus că și PNL susține propriul candidat pentru acest post și încă nu a fost luată o decizie în cadrul coaliției pentru numirea finală.

Fábián Gyula, susținut de UDMR pentru postul de Avocat al Poporului

Gyula este lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

PotrivitHotnews.ro, liberalii l-ar susține pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București, care a fost secretar de stat în Ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000).

Demersurile de revocare a lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului au început în luna februarie. Potrivit algoritmului politic agreat de coaliția de guvernare, acest post ar urma să revină UDMR sau PNL.

Cele două propuneri pentru postul de Avocat al Poporului

Profesorul Flavius-Antoniu Băiaş este doctor în Drept “Summa cum laude” la Universitatea din Bucureşti (2001) şi a fost decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Predă Drept civil. Drepturile reale, Drept civil. De asemenea este avocat în Baroul Bucureşti (din 1985). În timpul guvernării CDR, a fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000) şi a fost decorat cu “Steaua României” în grad de Comandor (2000).

În ceea ce îl priveşte pe profesorul Gyula Fabian, acesta este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) şi doctor în ştiinţe juridice în domeniul “Dreptului internaţional public” (2001), bursier Herder al Universităţii din Viena şi al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost şi procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.