Diana Șoșoacă protestează la Ministerul Justiției față de desființarea Secției Speciale / Unii dintre cei prezenți nu știu de ce manifestează (VIDEO, FOTO)

Diana Șoșoacă protestează la Ministerul Justiției față de desființarea Secției Speciale / Unii dintre cei prezenți nu știu de ce manifestează (VIDEO, FOTO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatoarea Diana Șoșoacă, recent exclusă din AUR, protestează la Ministerul Justiției, alături de alte persoane, față de decizia coaliției de guvernare de a desființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discută chiar joi propunerea Ministerului Justiției în acest sens. La finalul dezbaterii, CSM va emite un aviz cu caracter consultativ, care va ajunge la Stelian Ion.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Unii dintre cei prezenți în fața ministerului, însă, nu știau de ce protestează.

Întrebat de reporterul B1 TV Andrei Ștefan de ce s-au adunat acolo, unul dintre manifestanți a spus: „Nu pot să vorbesc. Nu dau interviu”

Întrebat ce nemulțumiri au, un tânăr a răspuns: „Nu știm. Am venit așa, întâmplător…”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un altul a explicat că protestează „pentru dreptate, pentru că în 40 de ani nu au fost în stare să facă nimica, niciun lucru. Și noi avem acasă și familii, și nepoți și nimic, nimic, nu s-a rezolvat nimic. Vrem dreptate, asta vrem toți!”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

CSM discută proiectul privind desființarea SIIJ

Consiliului Superior al Magistraturii discută, joi, proiectul legislativ privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Este vorba despre proiectul legislativ inițiat în mandatul lui Cătălin Predoiu, dar modificat de actualul ministru Stelian Ion în vederea eliminării prevederilor care vizează „super-imunităţile” judecătorilor şi procurorilor.

În proiectul de lege inițial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraților să fie condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii să fie trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM, aceste prevederi fiind eliminate prin proiectul actual.

Argumentele lui Stelian Ion pentru desființarea Secției Speciale

Stelian Ion a punctat că SIIJ nu a fost eficientă de la înfiinţarea sa şi până în prezent: „Indiferent ce şanse acordam eu şi ce prognosticuri dădeam, a avut marea ocazie această Secţie ca din 2018 să demonstreze că vine cu dosare temeinice, că are trimiteri în judecată, că nu e părtinitoare sub niciun aspect”.

De altfel, Ion a formulat mai multe critici la adresa SIIJ.

Ministrul USR-PLUS al Justiției a remarcat faptul că, după ce s-a înfiinţat Secția Specială, „prima grijă” a acesteia a fost anchetarea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Stelian Ion a criticat inclusiv faptul că magistraţii SIIJ, dacă ar fi reclamaţi, nu pot fi cercetaţi decât colegii lor, ceea ce ar fi „conceptual greşit”.

„Uneori și magistrații încalcă legea. Ce vreau să spun este că desființarea acestei secții nu înseamnă că nu o să răspundă magistrații pe viitor, este o idee falsă. Orcine încalcă legea trebuie să răspundă”, a mai declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.

Ultima oră
20:00 - Focar de COVID-19 la Primăria Deva: „Au fost luate măsuri de dezinfecție, iar persoanele bolnave au intrat în izolare”
19:49 - Comisia Europeană va lansa un plan pentru ca UE să facă față la creșterile mari de prețuri la energie
19:41 - Irineu Darău, după ce a spus că alegerile din USR PLUS au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic: „Nu cred că poți trata un candidat în felul acesta” (VIDEO)
19:16 - ANAF: Şase firme cu sedii în Bucureşti şi judeţul Gorj au vândut cosmetice de 62,5 milioane lei, fără factură
19:12 - Emilian Imbri: Intensitatea pandemiei o creează omul prin comportamentul lui / Nu cred că ține încă de anotimpuri, în alte țări și vara a fost o explozie de infectări / N-ar fi fost nimic dacă relaxarea era dublată de vaccinare (VIDEO)
19:11 - DENT ESTET, parte a grupului MedLife, reconfirmă poziția de lider al pieței de servicii stomatologice din România, anunțând o creștere de 60% a cifrei de afaceri în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut
18:53 - Garda de Mediu anunță controale la periferia Capitalei şi în judeţul Ilfov, pentru combaterea arderilor de deşeuri
18:37 - Lista statelor de risc epidemiologic ridicat, actualizată: Croația și Austria au intrat în zona roșie. România, în zona galbenă / A fost crescută limita de vârstă pentru excepțiile aferente copiilor (DOCUMENT)
18:22 - Peste 18.400 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. La aproape 15.646 a fost vorba de prima doză / Peste 10 milioane de doze administrate de la debutul campaniei
18:20 - O nouă serie de e-mailuri care pretind a fi trimise clienților de către Banca Transilvania. Avertismentul specialiștilor