Mircea Fechet, ministrul Mediului, nu este de acord cu introducerea unei taxe auto. El își contrazice, astfel, colegul de guvern, pe Marcel Boloș, de la Fonduri Europene, care spunea că introducerea unei astfel de taxe, pentru mașinile poluante ar fi prevăzută în PNRR.
Ministrul Mediului susține că taxa auto nu este prevăzută în programul de guvernare asumat de coaliția PSD – PNL – UDMR. Pe de altă parte, el susține că, pentru înnoirea parcului auto din România sunt mult mai eficiente programele de tip Rabla. Drept urmare, anunță, intenționează să propună majorarea valorii ecotichetului.
Mircea Fechet îl contrazice pe ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Într-o intervenție la B1 TV aceasta a declarat că taxa pe mașinile poluante este prevăzută în PNRR și trebuie adoptată până în vară.
„Nu am nici o informație despre introducerea vreunei taxe în România. De altfel, în programul de guvernare nu am citit despre introducerea unei astfel de taxe. Opinia mea este că înnoirea parcului auto trebuie făcută stimulând achiziția de mașini noi și tocmai din acest motiv, anul acesta voi veni cu propunerea de mărire a valorii ecotichetului atât în privința autoturismelor electrice cât și pentru cele clasice”, a explicat Mircea Fechet în emisiunea Talk B1 cu Gabriela Mihai.
Ministrul Mediului este de părere că programele de tip Rabla sunt mult mai eficiente și contribuie mai mult la reducerea numărului de mașini poluante, prin comparație cu o nouă taxă, impusă de guvern.
„Atunci când omul își face socoteala și constată că pe termen lung este mai ieftin să-și cumpere o mașină electrică nouă sau o mașină cu motor convențional, sprijinit de stat, cred că va alege acest lucru, fiind un meca nism similar cu taxa, fără a afecta populația”, a precizat Mircea Fechet.
Marcel Boloș a declarat că cererea de plată cu numărul patru din PNRR, implică și adoptarea mai multor reforme. Între acestea sunt și cele legate de reducerea poluării. Valoarea cererii, care ar urma să fie transmisă Comisiei Europene în prima parte a verii, este de 2,7 miliarde euro brut, respectiv 2,3 miliarde de euro net.
„Între reformele propuse amintim atât această taxă pe utilaj greu în funcție de numărul de kilometri parcurși, cât și impozitarea ecologică a mijloacelor de transport respectând principiul poluării. Cu cât ești mai poluant, cu atât această taxă ar urma să fie proporțională cu intensitatea poluării. Dar este o decizie care va fi luată de către coordonatorul de reformă care este Ministerul Transporturilor și va fi discutată cu reprezentanții Comisiei Europene când se vor afla în vizită în România, pentru că urmează să fie desfășurată o misiune în acest sens, în perioada 10-14 februarie 2025” a explicat Marcel Boloș.