DLAF a sesizat DNA și cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma lui Dan Barna: „Au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”

DLAF a sesizat DNA și cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma lui Dan Barna: „Au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Inspectorii Departamentului de Luptă Antifraudă au sesizat Secția a II-a a DNA și în ceea ce privește proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, ce a avut ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a aparținut lui Dan Barna și soției lui, Olga Totolici, pentru că în urma verificărilor „au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”, se arată în răspunsul dat de DLAF la o solicitare Mediafax și Aleph News.

DLAF a sesizat DNA cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma lui Dan Barna (USR PLUS)

„În urma verificărilor efectuate în cazul proiectului Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare.

Întreaga documentație a fost transmisă Direcției Naționale Anticorupție (Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție)”, a precizat DLAF în răspunsul dat pentru Mediafax și Aleph News.

În mai 2021, DLAF anunța că a sesizat DNA cu privire la două dintre proiectele pe fonduri europene („Punți Comunitare” și „SES-am deschide-te”), unde a gpsit indicii privind o posibil săvârșire a unor fapte de natură penală. Erau implicate patru persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare, respectiv manageri ai structurilor de economie socială – entități înființate în cadrul proiectelor.

În aceeași lună, DLAF preciza că nu a găsit indicii de natură penală în ceea ce privește al treilea proiect veriicat („Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale”, precum și că este în curs de verificare al patrulea proiect în care era implicată firma care le-a aparținut președintelui USR PLUS și soției sale.

Pe 22 septembrie 2021, DNA menționa că în dosarul referitor la primele sesizări DLAF nu are calitatea de suspect sau inculpat nicio persoană și că ancheta se desfășoară în continuare „in rem”.

Tot pe 22 septembrie, DNA anunța că a clasat celălalt dosar în care a fost invocat numele lui Dan Barna, pe motiv că „fapta nu există”.