DSU: INSP a propus ca intrarea în România să se facă doar cu test PCR negativ. Noi am venit în ședința CNSU cu un proiect de hotărâre, dar Guvernul a decis reanalizarea

DSU: INSP a propus ca intrarea în România să se facă doar cu test PCR negativ. Noi am venit în ședința CNSU cu un proiect de hotărâre, dar Guvernul a decis reanalizarea
Foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă / Facebook

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de secretarul de stat Raed Arafat, a transmis că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a propus joi ca intrarea în România să se facă cu test PCR negativ, indiferent de țara din care vin călătorii. Departamentul a venit în ședința de vineri a Comitetului Național pentru SItuații de Urgență (CNSU) cu un proiect de hotărâre în acest sens, „elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP”, dar Guvernul a decis să reanalizeze documentul, explică DSU.

DSU, explicații despre propunerea privind testarea PCR a celor care vin în România

„În data de 2 decembrie 2021, având in vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum și posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Național de Sănătate Publică a trimis către Departamentul pentru Situații de Urgență și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca ”intrarea pe teritoriul național sa se facã doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii””, a transmis DSU.

Departamentul a precizat apoi că a luat în considerare propunerea Institutului, a întocmit un proiect de hotărâre „elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP” și a venit cu acesta în ședința CNSU de azi.

„Referitor la informațiile venite ”pe surse” privind ”disensiunile” care ar fi avut loc în cadrul ședinței de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate iar în urma prezentării propunerii inițiale avizate de către specialiști, detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuțiilor care au avut loc, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică”, a mai comunicat DSU.

Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre propunerea privind testarea PCR

Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a negat că ar fi avut o dispută cu Raed Arafat. Pe de altă parte, el a explicat faptul că nu susține testarea PCR a tuturor celor veniți în România deoarece măsura e inaplicabilă.

„Nu am avut niciun fel de dispută cu dl Arafat. Am discutat, și premierul s-a implicat în discuție, cum putem să adoptăm niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE ca să putem limita transmiterea Omicron. Mai devreme sau mai târziu ea va începe să circule și în România. Pozița mea e să găsim o soluție care să fie aplicabilă”, a declarat Alexandru Rafila.