Emilia Șercan: Lucian Bode iar a dat în judecată UBB, dar nu pentru a-i anula verdictul de plagiat. Într-o astfel de situație, ar fi trebuit să arate în instanță că teza sa e una originală, ceea ce e imposibil

Emilia Șercan: Lucian Bode iar a dat în judecată UBB, dar nu pentru a-i anula verdictul de plagiat. Într-o astfel de situație, ar fi trebuit să arate în instanță că teza sa e una originală, ceea ce e imposibil
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, oficial plagiator, a dat iar în judecată Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, instituția care i-a conferit titlul de doctor, dar care a stabilit apoi că teza sa de doctorat e „profund viciată”. De data aceasta, Bode a solicitat anularea hotărârii prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat ca să-i analizeze teza de doctorat, explică jurnalista de investigație Emilia Șercan.

Șercan: Plagiatorul dovedit Bode a dat iar în judecată UBB

„Plagiatorul dovedit Bode a dat din nou în judecată Universitatea „Babeș-Bolyai”, iar de această dată cere anularea hotărârii prin care Comisia de Etică s-a autosesizat ca să îi analizeze teza de doctorat.

Acest al doilea proces era de așteptat pentru nu putea cere doar suspendarea hotărârii fără să ceară și anularea acesteia.

Între timp, a fost înregistrat și recursul în primul dosar – pe care dr. Bode l-a pierdut – la Curtea de Apel Cluj, însă nu s-a stabilit un termen de judecată”, a scris Emilia Șercan, pe Facebook.

Aceasta a mai susținut că Lucian Bode nu a dat, totuși, în judecată UBB pentru a cere anularea verdictului de plagiat. În opinia jurnalistei, ministrul nici nu va face acest lucru căci, într-o astfel de situație, „ar trebui să arate în fața instanței că teza sa este una originală, ceea ce e imposibil”.

Șercan a mai precizat că Bode nu a dat-o nici pe ea în judecată pentru denigrare din același motiv – ar fi trebuit în instanță să demonstreze că lucrarea sa de doctorat e originală.

„Iar cum nu poate face asta, pateticul plagiator dovedit Bode – șeful de facto al Partidului Național Liberal – plătește niște lachei să mă atace. Oare ce gândește în sinea lui despre treaba asta tatucul României Educate?”, a mai scris Emilia Șercan, făcând o aluzie la președintele Klaus Iohannis.

Cum s-a schimbat poziția președintelui Iohannis cu privire la plagiat

Nu doar că Iohannis pretinde că proiectul său de suflet e „România Educată”, dar, de-a lungul timpului, a avut mai multe poziții publice în care i-a criticat pe politicienii care plagiază.

De exemplu, în campania din 2014 pentru alegerile prezidențiale, la dezbaterea organizată de B1 TV, a susținut că un politician fie și numai suspectat de plagiat ar trebui să se retragă din politică. Făcea atunci referire la contracandidatul său, Victor Ponta, devenit între timp plagiator dovedit.

„Oriunde în lume dacă cineva dintre politicieni e prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat e obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre ei vrea să fie președintele României”, spunea Iohannis în 2014.

În schimb, președintele nu a avut niciun fel de reacție în scandalurile de plagiat care-i vizează pe Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL. Aceeași reacție fermă i-a lipsit și în cazul fostului ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu.

Bode: „Plagiatul este un furt”

De altfel, Lucian Bode însuși, când verdictul oficial de plagiat nu fusese dat încă, a susținut că plagiatul e furt și trebuie pedepsit.

Plagiatul este un furt, furtul se pedepseşte, indiferent că este sau nu o vulnerabilitate pentru un partid sau pentru un om. Acest lucru nu trebuie să existe. Această părere mi-am exprimat-o şi în interiorul PNL şi cred că o dată cu adoptarea noului pachet al legilor educaţiei şi acest aspect va fi clarificat”, afirmase Lucian Bode, în octombrie anul trecut, la Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)