Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)

Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)
Roșia Montană, județul Alba. Foto: Hepta.ro / MMA / Paul Antoniu

Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană, susține că includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO creează un prejudiciu pentru localnici, în condițiile în care majoritatea doreau să lucreze în continuare în zona de exploatare minieră, dar și pentru statul român, având în vedere că se blochează cea mai mare rezervă de aur și argint din Europa.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir

„Roșia Montană s-a clădit datorită mineritului, avem o activitate minieră de 2.000 de ani la Roșia Montană. Localnicii și oamenii din împrejurimi, majoritatea, au lucrat în minerit și doreau în continuare, dacă era posibil, să lucreze la exploatare minieră – bineînțeles, responsabilă, care să respecte toate normele internaționale în ceea ce privește protecția mediului și a oamenilor. În momentul de față, includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, este clar că nu se mai poate desfășura nicio activitate minieră în acest perimetru, deci e clar că la Roșia Montană despre minerit nu se va mai putea discuta de acum încolo”, a declarat Eugen Furdui, marți seară, pe B1 TV.

Pentru localnici, spune el, prejudiciul este că activitatea profesională tradițională a zonei nu va mai putea fi exercitată de acum încolo.

„Punctul cel mai important, știm cu toții că cea mai mare rezervă de aur și argint din Europa se regăsește la Roșia Montană, această rezervă este blocată, aici revenim la statul român, adică la România. Dacă nu ne mai dorim această punere în valoare a rezervei pe care o avem, o respectăm, deci oricum se va respecta decizia care a fost luată”, a adăugat edilul.

Ultima oră
14:28 - Valeriu Gheorghiță: Peste 13.000 de români au făcut doza a treia de vaccin împotriva COVID-19 și peste 25.700 de persoane s-au programat
14:17 - Alexandru Rafila: Ca să poată avea loc Congresul PNL, numărul de cazuri înregistrate în București a fost reportat pentru ziua de luni. Guvernul Cîțu poartă responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla în perioada următoare (VIDEO)
13:53 - Doar 26 de paturi libere la ATI COVID în spitalele din România. Câte locuri sunt în București
13:52 - Raluca Pastramă a primit un inel cu diamante de la iubitul arab. Ce semnifică bijuteria de la Ibrahim
13:43 - Ioana Constantin (PMP): Când se termină aplauzele pentru PNRR, poate răspunde cineva cum de agricultura a fost lăsată pe afară
13:27 - Peste 11.000 de cazuri noi, record absolut de la începutul pandemiei / Alte 208 decese. Una dintre victime, o femeie de 28 de ani, nevaccinată / La ATI sunt internați 1.267 de pacienți cu COVID-19, printre care și 17 minori
13:27 - Chef Adi Hădean, mesaj la finalul sezonului de pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
13:21 - Ariston Genus One, cele mai bune centrale termice pe gaz
13:14 - Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind parteneriatul civil
13:13 - Florin Roman: E evident că moțiunea celor de la USR și AUR a fost depusă neregulamentar. Suntem în situația de a avea două moțiuni active la ora actuală în Parlament (VIDEO)