Eugen Tomac: La nivelul UE există un consens fără rezerve pentru ca România, Bulgaria și Croația să adere la spațiul Schengen. Mă aștept ca la începutul anului viitor să se pună în aplicare decizia (VIDEO)

Eugen Tomac: La nivelul UE există un consens fără rezerve pentru ca România, Bulgaria și Croația să adere la spațiul Schengen. Mă aștept ca la începutul anului viitor să se pună în aplicare decizia (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

La nivelul Uniunii Europene există un consens fără rezerve pentru ca România, Bulgaria și Croația să adere la spațiul Schengen, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță.

Ce a spus Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre aderarea României la spațiul Schengen

Întrebat ce ar trebui să facă România acum, având în vedere declarațiile cancelarului german Olaf Scholz, eurodeputatul român a explicat: „Da, într-adevăr, declarațiile cancelarului german sunt foarte importante, ținând cont de faptul că niciodată fostul cancelar german, Angela Merkel, nu a făcut o asemenea afirmației, deci în acest context vedem că există voință politică la Berlin pentru a gestiona cât mai corect acest dosar, având în vedere că România îndeplinește criteriile de aderare de peste 10 ani”.

„Să nu uităm că, în 2012, România avea deja un calendar pentru a adera la spațiul Schengen, însă evoluțiile interne, atunci majoritatea parlamentară a dat acea lovitură de stat și evident că criza internă politică a suspendat practic întregul proces și relația cu Uniunea Europeană devenise foarte fragilă. Acum, când spun că trebuie să fructificăm din plin această oportunitate, mă refer la nevoia de a fi predictibili și de a nu greși cu nimic în plan intern în ceea ce privește angajamentele pe care și le-a asumat statul român în relația cu Comisia Europeană”, a adăugat Eugen Tomac.

El susține că „la nivelul Uniunii Europene există un consens fără rezerve pentru ca România, Bulgaria și Croația să adere la spațiul Schengen”.

„Iată că vedem că și guvernele care opuneau cea mai mare rezistență încep să conștientizeze că s-a greșit enorm, pentru că noi și bulgarii, iată, ulterior și croații am fost ținuți în afara spațiului Schengen și pur și simplu ne-am simțit cetățeni care nu au aceleași drepturi egale ca și cetățenii din vest. Eu cred că în clipa actuală, ținând cont de contextul generat de război, Uniunea Europeană va face un pas important și va încerca să consolideze proiectul european exact prin extinderea spațiului Schengen”, a continuat Eugen Tomac.

„Mă aștept ca la începutul anului viitor să se pună și în aplicare această decizie. Probabil nu la Consiliul Uniunii Europene din această toamnă, dar în luna decembrie se va lua această decizie și va fi și anunțată”, a mai spus oficialul european.

Întrebat ce ar însemna aderarea la Schengen pentru România, președintele PMP a afirmat: „Ar însemna că, în sfârșit, ne simțim pe deplin integrați și unul dintre principalele beneficii pe care le au cetățenii europeni, și anume libera circulație, este pus în aplicare, pentru că la ora actuală orice cetățean român care pleacă în Europa în continuare are același tratament ca și cei care vin din afara spațiului european, trebuie să aștepte la frontieră, trebuie să i se facă controlul, nemaivorbind de faptul că din punct de vedere comercial ar însemna un salt fantastic pentru că ar reduce timpul cu cel puțin 50% pentru transportul de mărfuri din România sau spre România”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:46 - Serghei Lavrov cere desființarea NATO: După dispariția URSS, nu mai există nici scopul existenței acestei alianțe / Occidentul a declanșat un război împotriva Rusiei
09:17 - Avertisment pentru Elon Musk: Twitter ar putea fi interzisă în UE dacă nu respectă regulile privind moderarea postărilor
08:57 - Emmanuel Macron a criticat, chiar la Washington, măsurile economice „superagresive” ale lui Joe Biden: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea”
08:33 - Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024: „S-a creat o stabilitate a celor două mari partide. Orice nou partid anti-sistem nu are șanse să ajungă la Putere”
08:07 - 1 Decembrie, Ziua Naţională a României: Spectacol grandios în Capitală. Sistemele HIMARS și Patriot, prezentate în premieră. Circa 150 de militari străini vor fi la paradă (VIDEO)
23:50 - Bill Clinton, testat pozitiv pentru COVID-19. Fostul președinte al SUA îi îndeamnă pe americani să se vaccineze
23:32 - Christine McVie, membră a trupei Fleetwood Mac, a murit la vârsta de 79 de ani
22:59 - Argentina și-a câștigat grupa și e mare favorită în duelul din optimile Cupei Mondiale / Mexic a bifat o premieră negativă după circa patru decenii
22:35 - Cristian Tudor Popescu: Transilvania e pentru Ungaria ce e Ucraina pentru Rusia
22:18 - Un iranian de 27 de ani a fost împușcat mortal în timp ce sărbătorea eliminarea țării sale de la Cupa Mondială din Qatar