Europarlamentar PNL, despre cazul liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi: Lumea liberă nu va asista nepăsătoare la deteriorarea situației din Federația Rusă și la faptul că în mod constant liderii opoziției mor în condiții suspecte

Europarlamentar PNL, despre cazul liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi: Lumea liberă nu va asista nepăsătoare la deteriorarea situației din Federația Rusă și la faptul că în mod constant liderii opoziției mor în condiții suspecte
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Cazul liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în stare gravă după ce a fost otrăvit, a atras atenția întregii lumi. Liderii internaționali și-au exprimat îngrijorarea față de politica Kremlinului și situația din Rusia. Despre acest caz a vorbit și europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă. Acesta a declarat că Navalnîi trebuie lăsat să se trateze într-un spital occidental, pentru a avea șanse de supravițuire.

Europarlamentar PNL: Opozantul lui Vladimir Putin trebuie să se trateze într-un spital occidental

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, este în continuare inconștient într-un spital din Siberia, după ce i s-a facut rău în avion, iar colaboratorii săi au lansat ipoteza otrăvirii. Acesta a început să se simtă rău în timpul zborului, în timp ce se deplasa de la Tomsk la Moscova. După aterizarea de urgență la Tomsk, Navalnîi a fost internat la reanimare.

„Îmi exprima speranța ca Federației Ruse să îi permită liderului opoziției democratice, Alexei Navalnîi, să fie transferat într-un spital din Occident, acolo unde șansele de diagnosticare, de tratament și deci de supraviețuire sunt mai mari. Navalnîi se află în acest moment într-un spital din Omsk, un spital lipsit de aparatură medicală modernă, fapt evident dacă ne uităm că nici acum acesta nu a fost încă diagnosticat”, arată europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă.

„Presupunem că Alexei a fost otrăvit cu ceva pus în ceaiul său. Este singurul lucru pe care l-a băut dimineața”, a precizat purtatoarea de cuvant a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmis.

Ghorghe Falcă spune că, pentru a avea șanse de supraviețuire, opozantul rus trebui să fie tratat într-un spital dintr-o țară occidentală.

Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății din regiunea Omsk, „Navalny se află în stare de comă naturală și este conectat în continuare la aparatul de ventilație artificială a plămânilor”.

„Nu putem accepta ca liderul opoziției din Rusia să se afle într-un spital în care nu primește tratament și că astfel riscă să își piardă viața. Moscova trebuie să țină cont de dorința familiei și să accepte ca acesta să ajungă într-un spital în care șansele de supraviețuire sunt mai mari. Cel mai important lucru acum este să ne asigurăm că liderul opoziției ruse are cele mai mari șanse de supraviețuire, iar acest lucru se poate întâmpla doar într-un spital din Occident”, explică europarlamentarul liberal.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este considerat simbolul opoziției la adresa lui Vladimir Putin. Încă din anul 2008, acesta a făcut dezvăluiri pe blogul personal despre scandalurile de corupție și despre neregulile comise în marile companii de stat din Rusia. S-a remarcat prin organizarea a numeroase proteste la adresa regimului actual de la Kremlin și a fost de mai multe ori arestat și eliberat.

„În acest moment există suspiciuni puternice că Navalnîi a fost otrăvit intenționat, însă adevărul nu poate veni decât de la o comisie de medici independenți” mai spune Falcă.

Liderul liberal arată însă că indiferent de cum se va finaliza această poveste, liderii europeni nu o vor trece cu vederea.

„Parlamentul European a votat în trecut mai multe sancțiuni pentru Federația Rusă, ca urmare a faptului că Moscova a încălcat grav legislația internațională și drepturile omului. Statele Unite, cel mai important partener al nostru, a adoptat în 2012 Legea Magnițki prin care îi sancționa pe cei implicați în uciderea în închisoare a avocatului Serghei Magnițki. Lumea liberă nu va asista nepăsătoare la deteriorarea situației din Federația Rusă și la faptul că în mod constant liderii opoziției sunt uciși sau mor în condiții suspecte care ridică semne de întrebare”, mai spune liderul liberal.

Soția și doctorița luiNavalnîi nu au fost lăsate să îl vadă

Între timp, la Omsk au sosit și soția politicianului, Iulia Navalnaia, directorul Fondului Anticorupție Ivan Jdanov și Anastasia Vasilieva, doctorița lui Navalnîi. Aceștia nu au fost lăsați să intre în salonul unde este internat Navalnîi, a declarat Vasilieva pe contul său de Twitter.

„Nimeni nu are voie să-l vadă pe Alexei Navalnîi, fișele medicale nu ne-au fost prezentate. Starea lui este gravă. Am solicitat ajutor din partea oficialilor Ministerului Sănătății și a funcționarilor publici pentru a obține documentele, pentru a determina tactica tratamentului și pentru a-l putea transfera la un spital din Moscova sau din străinătate”, a scris medicul.