Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă: ‘Guvernul a luat măsuri ample de susținere a mediului privat. Încurajez autoritățile locale să facă achiziții de la companii românești’

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă: 'Guvernul a luat măsuri ample de susținere a mediului privat. Încurajez autoritățile locale să facă achiziții de la companii românești'

„Actuala criza economică generată de noul virus chinezesc ne-a arătat încă o dată importanța susținerii companiilor românești și antreprenorilor români”, spune europarlamentarul PNL, Gheorghe Falcă.

La fel ca și premierul Ludovic Orban, eurodeputatul liberal face referire la încurajarea afacerilor românești de a produce echipamente medicale, atât de necesare în timpul epidemiei de coronavirus.

Amintim în acest context că premierul Orban a anunțat, miercuri, că la Dragomirești se află prima capacitate economică ce a achiziționat utilajele necesare și le-a pus în funcțiune pentru producția a două tipuri de măști de protecție.

Nouă companii vor produce măști înRomânia, iar alte 19 vor produce combinezoane

La nivel național sunt nouă companii vor produce măști înRomânia, iar alte 19 vor produce combinezoane. Șeful Guvernului a precizat că măștile vor fi comercializate„la prețuri competitive, adică prețuri care le vor face atractive”. Anterior,Ministrul Economiei, Virgil Popescu, afirmase că o mască ar urma săcoste în jurde2 lei.

„Încă de la început, am avut dificultăți mari cu aprovizionarea spitalelor, ajutarea celor din prima luptă cu epidemia. Ne-am fixat ca obiectiv să producem cantitățile necesare în România. La Dragomirești e prima capacitate economică ce a achiziționat utilajele și le-a pus în funcțiune pentru producerea a două tipuri demăști. Una este N-95. Materialele au fost testate într-un laborator din Belgia și au grad de protecție de 98%. Peste 350.000 de măști vor fi produse zilnic. Tot aici intră în producție măștile chirugicale. Aproape 88% e gradul de protecție. Din astfel de măști se vor face75.000zilnic”, a declarat, miercuri,Ludovic Orban.

Aceste business-uri mențin economia și veniturile a milioane de români

Europarlamentarul român spune că aceste business-uri mențin economia și veniturile a milioane de români.

„Guvernul a luat măsuri ample de susținere a mediului privat, însă cea mai bună formă de susținere poate fi convingerea primarilor din întreaga țară să achiziționeze, acolo unde este posibil, bunuri și servicii de la companiile românești. În felul acesta susținem companiile românești și locurile de muncă la noi acasă”, explică Falcă.

Liderul liberal arată că din păcate, în ultimii ani, au existat numeroase cazuri în care au fost preferate achizițiile de bunuri și servicii de la companii străine, chiar din afară Uniunii Europene și a spațiului euro-atlantic, deși acele produse nu erau la standarde superioare produselor românești.

El a dat exemplul unor fabrici de succes din țara naostră, cum ar fi fabrica Astra Arad.

“A livrat și va livra tramvaie către orașe precum Cluj, Oradea, Galați, iar lista rămâne deschisă. Acesta este doar un singur exemplu de companie de succes, însă în România sunt alte mii de astfel de companii ale căror produse și servicii sunt la cele mai înalte standarde. Pentru a ajuta cu adevărat economia, dar mai ales antreprenorii și angajații români, avem obligația de a achiziționa de la firmele românești”, arată Falcă.

„În ultimul secol, președinții americani au avut numeroase campanii «Buy American», ultimul fiind chiar Donald Trump. Există chiar și o lege votată în 1933 și semnată de președintele Hoover, în care se specifică clar că administrația trebuie să achiziționeze prioritar produse made in USA. România are nevoie de o abordare identică”, încheie Falcă.