Fabian Gyula, candidatul pentru funcția de Avocat al Poporului, s-a pensionat la 49 de ani. Fostul procuror are o pensie de peste 10.000 de lei

Fabian Gyula, candidatul pentru funcția de Avocat al Poporului, s-a pensionat la 49 de ani. Fostul procuror are o pensie de peste 10.000 de lei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fabian Gyula, propunerea UDMR, susținută de PNL și USR-PLUS, pentru funcția de Avocat al Poporului, s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de procuror este de peste 10.000 de lei. Acesta a afirmat că 49 de ani e o vârstă potrivită să ieși la pensie, „raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură”.

Comisiile juridice din Parlament au avizat favorabil, miercuri, propunerea de Avocat al Poporului în persoana lui Fabian Gyula. Desemnarea urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. PSD a cerut amânarea votului, spunând că mai întâi trebuie clarificate aspectele semnalate de Comisia de la Veneția. Președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a solicitat, într-o scrisoare transmisă președinților celor două camere ale Parlamentului, detalii despre revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.De altfel, social-democrații au atacat la Curtea Constituțională modul în careWeber a fost demisă.

Fabian Gyula a ieșit la pensie la 49 de ani. Încasează peste 10.000 de lei pe lună

„M-am pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani”, a spus Fabian Gyula, fost procuror, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă 49 de ani e o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, acesta a răspuns: „Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da”.

„Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcţii de conducere, abia după acea am avut funcţii de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe acelaşi scaun, practic soluţionând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam şi de cooperare internaţională.

Obişnuiesc să spun o întâmplare din această activitate, după care să apreciaţi cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4,00, am ajuns acasă şi mă sună pe telefonul fix şeful arestului. Atât mi-a spus – să ştiţi că cel pe care l-aţi audiat timp de două ore şi jumătate în cursul acestei nopţi, la verificările efectuate de medicul de la arest s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuţia, mi-a zis – să aveţi grijă de copilaşii dvs.. Aceasta este activitatea de magistrat”, a povestit Fabian Gyula, potrivit Agerpres.

El a mai spus că pensia sa e de peste 10.000 de lei, o pensie mare, „raportat la pensia medie”.

Întrebat despre pensiile speciale, acesta a spus că jurisprudenţa CCR e „clară în favoarea magistraţilor”.

Ultima oră