„Am promis la începutul anului creștere economică record și un deficit bugetar mai mic că urmare a creșterii veniturilor bugetare, fară să creștem taxe, și controlul cheltuielilor bugetare. Asta am făcut.

Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect, în ciuda diverselor turbulențe cu care țara se confruntă.

În această perioadă am reușit reducerea deficitului bugetar cu 2,6 puncte procentuale din PIB în raport cu perioada similară a anului trecut. Am făcut această ajustare reușind atât creșterea veniturilor, cât și reducerea cheltuielilor, făcând în același timp plăți excepționale de 10,4 miliarde lei generate de epidemia COVID-19.

Într-o perioadă de pandemie care a continuat să afecteze activitățile economice, am înregistrat o creștere a veniturilor bugetare cu 1,4 puncte procentuale din PIB față de primele 9 luni ale anului trecut doar prin conformare voluntară și prin absorbție de fonduri europene. În sumă netă, veniturile bugetare au crescut cu 42,6 miliarde de lei față de 2020 și cu 41,7 miliarde de lei față de 2019.

În același timp, în perioada ianuarie – septembrie am diminuat cheltuielile bugetare cu 1,2 puncte procentuale din PIB față de aceeași perioadă a anului trecut, reușind însă majorarea investițiilor cu 3,9 miliarde de lei față de perioada similară din 2020 și cu 10,8 miliarde de lei față de perioada similară din 2019.

Așa cum am promis și cum am trecut în buget, 53,6% din totalul cheltuielilor pentru investiții au fost reprezentate de proiecte finanțate din fonduri europene, fiind vorba de o sumă cu 5,69 miliarde de lei mai mare decât în primele 9 luni ale anului trecut.

Economia României crește, parametrii economici generali se îmbunătățesc, iar acum avem nevoie de maturitate politică pentru a susține trendul pozitiv.”, a scris Cîțu, pe Facebook.

Surse: Negocierile dintre PNL și PSD pentru formarea Guvernului Ciucă au eșuat

Negocierile privind formarea unui guvern sunt din nou în impas, după ce premierul desemnat, Nicolae Ciucă, împreună cu liderii PNL au avut marți seara o nouă rundă de negocieri cu PSD. La întâlnire au participat Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, premierul desemnat, din partea PNL, și Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu și Vasile Dîncu din partea PSD.

Potrivit Libertatea.ro, PSD a cerut chiar să intre la guvernare, însă liberalii au refuzat. „Asta însemnând să intrăm cu miniștri asumat și transparent. Propunere care a fost refuzată de PNL”, au declarat, pentru Libertatea, surse din PSD.

Nicolae Ciucă a propus partidelor parlamentare un armistițiu pentru formarea unui Guvern cu puteri depline pentru o perioadă limitată în vederea soluționării crizelor.