Florin Cîțu, despre legea votată în Parlament: „Exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie”

Florin Cîțu, despre legea votată în Parlament: „Exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a explicat, în cursul serii de marți, 22 septembrie, ce s-ar putea întâmpla cu cursul leu – euro. Ministrul susține că acesta s-ar putea deprecia imediat, în cazul în care legea privind rectificarea bugetară adoptată de Parlament cu amendamentul creşterii pensiilor cu 40% ar trece.

Florin Cîțu, despre deprecierea monedei naționale:

„În momentul în care trece această lege există riscul să avem o depreciere a monedei naționale. Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care au anunţat moţiunea de cenzură şi au anunţat că vor să revină asupra rectificării bugetare. Există acest risc: în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia şi ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie. Eu atunci i-aş cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale. Dacă cursul ar merge mai sus de 5 lei, eu spun că trebuie să vină şi să-şi dea demisia, pentru că sunt direct responsabili pentru ceea ce se întâmplă în perioada următoare. Noi nu vom permite aşa ceva şi vom lua toate măsurile să evităm să ajungem acolo”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, la Realitatea Plus.

Reamintim că plenul Parlamentului a adoptat marți, cu 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” și 18 abțineri, proiectul de rectificare bugetară care cuprinde, printre altele, amendamentul privind majorarea punctului de pensie cu 40%. În 16 septembrie, la propunerea PSD, parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat articolul din rectificarea bugetară privind majorarea punctului de pensie cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede o creștere cu 40%.

Tags: