Florin Cîțu: Etapa a III-a, împărțită în două. Prima parte e aferentă persoanelor din sectorul privat care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, cum ar fi casierii din supermarketuri

Florin Cîțu: Etapa a III-a, împărțită în două. Prima parte e aferentă persoanelor din sectorul privat care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, cum ar fi casierii din supermarketuri
foto: Facebook @ Florin Cîțu

Etapa a III-a din campania națională de vaccinare anti-COVID-19 a fost împărțită în două părți, dintre care prima va fi destinată persoanelor din sectorul privat care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, cum ar fi casierii din supermarketuri, a anunțat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, când a anunțatadoptarea unei Hotărâri de Guverncare aduce îmbunătățiri strategiei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Prim-ministrul Florin Cîțu spune despre etapa a III-a A că este una „intermediară”

„În etapa a II-a încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o și la înregistrare, sau la înrolarea în platformă, deci 75% vârstnici, persoane peste 65 de ani, plus persoanele cu boli cronice, deci asta ar fi un procent. Restul sunt persoane din (n.r. – activități) esențiale în funcționarea statului. Veți vedea exact categoriile, sunt mai multe, le veți vedea acolo exact pe fiecare în parte. Etapa a III-a a fost spartă, în etapa III A și etapa a III-a clasică. La 3 A vă spun că sunt, de exemplu, în special cred că sunt persoanele care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, dar din sectorul privat”, a adăugat premierul Florin Cîțu.

Întrebat dacă vaccinarea profesorilor până la data de 8 februarie, dată la care începe semestrul II și care ar putea marca redeschiderea școlilor, reprezintă o prioritate pentru autorități, prim-ministrul a răspuns: „Sunt în etapa a II-a, deci toți profesorii ar trebui să se vaccineze, sunt în etapa a II-a, doar să dorească să se vaccineze. Exact ca medicii, care au fost în etapa I”.

„Îmi doresc ca toată lumea să fie vaccinată cât mai repede, nu depinde de noi. Noi, pe parte de logistică, suntem pregătiți, repet, să mergem la 150.000 de vaccinuri pe zi. Depindem de cum primim aceste vaccinuri. În acest moment, ca să fiu foarte clar, 2,4 milioane sigure până în 29 martie – 400.000 de la Moderna ar trebui să le primim și pe acestea până în 29 martie, AstraZeneca ar trebui să aflăm până la sfârșitul lunii dacă îl primim. Vă dau și scenariul optimist – 4,2 milioane de doze până în 29 martie, dar acela este un scenariu optimist și vreau să fie foarte clar că în acest moment ne mizăm pe cele 2,4 milioane. În scenariul optimist vorbim de 2 milioane de persoane vaccinate până în 29 martie. Așa cum avem programarea astăzi, până la sfârșitul lunii septembrie, 10,4 milioane de cetățeni, 70% dintre cei care trebuie vaccinați, din 15 milioane, vor fi vaccinați cu ambele doze de vaccin. Am cumpărat toate dozele, sunt 23 de milioane de doze cumpărate deja, plătite, doar să vedem când vin”, a mai spus liberalul.