Florin Cîțu: În scenariul optimist, 2 milioane de persoane vacinate până în 29 martie / Până la final de septembrie, 10,4 milioane de vaccinați cu ambele doze / Sunt 23 de milioane de doze deja plătite, să vedem când vin (VIDEO)

Florin Cîțu: În scenariul optimist, 2 milioane de persoane vacinate până în 29 martie / Până la final de septembrie, 10,4 milioane de vaccinați cu ambele doze / Sunt 23 de milioane de doze deja plătite, să vedem când vin (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

În scenariul optimist, România va primi 4,2 milioane de doze de vaccinanti-COVID-19 până în 29 martie, dată până la care, tot într-un scenariu optimist, va avea 2 milioane de persoane vaccinate la nivel național, a afirmat premierul Florin Cîțu, care a precizat că23 de milioane de doze au fost deja plătite. Așa cum arată programarea în prezent, spune prim-ministrul, 10,4 milioane de cetățeni vor fi vaccinați cu ambele doze până la sfârșitul lunii septembrie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul Florin Cîțu, despre campania națională de vaccinare anti-COVID-19

„Îmi doresc ca toată lumea să fie vaccinată cât mai repede, nu depinde de noi. Noi, pe parte de logistică, suntem pregătiți, repet, să mergem la 150.000 de vaccinuri pe zi. Depindem de cum primim aceste vaccinuri. În acest moment, ca să fiu foarte clar, 2,4 milioane sigure până în 29 martie – 400.000 de la Moderna ar trebui să le primim și pe acestea până în 29 martie, AstraZeneca ar trebui să aflăm până la sfârșitul lunii dacă îl primim. Vă dau și scenariul optimist – 4,2 milioane de doze până în 29 martie, dar acela este un scenariu optimist și vreau să fie foarte clar că în acest moment ne mizăm pe cele 2,4 milioane. În scenariul optimist vorbim de 2 milioane de persoane vaccinate până în 29 martie. Așa cum avem programarea astăzi, până la sfârșitul lunii septembrie, 10,4 milioane de cetățeni, 70% dintre cei care trebuie vaccinați, din 15 milioane, vor fi vaccinați cu ambele doze de vaccin. Am cumpărat toate dozele, sunt 23 de milioane de doze cumpărate deja, plătite, doar să vedem când vin”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Prim-ministrul a anunțat, miercuri, adoptarea unei Hotărâri de Guvern care aduce îmbunătățiri strategiei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

„Hotărârea de Guvern care prezintă etapa a doua și categoriile de persoane care se vor vaccina în etapa a doua. Au fost mai multe discuții, am ajuns la o formă finală și am decis ca strategia inițială să fi regândită.Urmează o a treia etapă, care va cuprinde alte categrorii esențiale. În etapa a doua, personalul cheie din instituțile publice care sunt esențiale pentru funcționarea statului. Conducătorilor acestor instituții le transmis să ia în calcul personalul personalul esențial, nu tot personalul. A fost introdusă și etapa a treia – persoane esențiale mai ales din sectorul privat. HG e un document flexibil, care poate fi modificat în funcție de evoluția din teren și de cum primim vaccinurile.Sunt 2,4 milioane de doze de vaccinuri Pfizer care vor veni până pe 29 martie, dar avem și Moderna, care trebuie să vină cu 400.000, mai e și Astrazeneca. Dacă vor veni alte doze, vom modifica HG. Și etapa a doua a fost accelerată față de planul inițial”, a explicat demnitarul liberal.

El a vorbit, totodată, și despre crearea etapei a III-a A, una intermediară, ce este dedicată persoanelor din sectorul privat care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, precum casierii din supermarketuri.

„În etapa a II-a încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o și la înregistrare, sau la înrolarea în platformă, deci 75% vârstnici, persoane peste 65 de ani, plus persoanele cu boli cronice, deci asta ar fi un procent. Restul sunt persoane din (n.r. – activități) esențiale în funcționarea statului. Veți vedea exact categoriile, sunt mai multe, le veți vedea acolo exact pe fiecare în parte. Etapa a III-a a fost spartă, în etapa III A și etapa a III-a clasică. La 3 A vă spun că sunt, de exemplu, în special cred că sunt persoanele care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, dar din sectorul privat”, a adăugat premierul Florin Cîțu.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”