Florin Cîțu: Legea salarizării nu va fi modificată prin OUG, ci printr-un proiect de lege care va trece prin Parlament. Actul normativ trebuie să reflecte legătura între performanţă şi venit (VIDEO)

Florin Cîțu: Legea salarizării nu va fi modificată prin OUG, ci printr-un proiect de lege care va trece prin Parlament. Actul normativ trebuie să reflecte legătura între performanţă şi venit (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că Legea salarizării unitare nu va fi modificată prin Ordonanță de Urgență, ci printr-un proiect de lege ce va ajunge la vot în Parlament. Ministerul Muncii, condus de liberala Raluca Turcan, lucrează deja la acest act normativ, iar după ce va ajunge la o primă variantă, aceasta va fi discutată în cadrul coaliției de guvernare.

Florin Cîțu, despre modificările la Legea salarizării

Întrebat dacă exclude o OUG care să modifice Legea salarizării, șeful Guvernului a răspuns: „Nu va fi prin Ordonanţă de Urgenţă, va fi un proiect de lege care va trece prin Parlament. Până în sesiunea din vară va fi în Parlament”.

Cîțu a ținut să precizeze că modificarea Legii salarizării va însemna mai mult decât rezolvarea problemei sporurilor și a insistat, din nou, că actul normativ trebuie să accentueze legătura dintre venit și performanță: „Acesta e obiectivul de la care pornim şi aşa vom merge”.

„Modificarea legii salarizării are un obiectiv mult mai mare decât sporurile. (…) Vom vedea cum vor fi aceste sporuri şi destinaţia lor după ce vom avea Legea salarizării. Se lucrează la Ministerul Muncii şi după ce vom avea o variantă, va fi o discuţie în coaliţie şi vom da dimensiunea finală a legii”, a mai afirmat prim-ministrul.

Florin Cîțu: Legea salarizării nu va fi modificată prin OUG, ci printr-un proiect de lege care va trece prin Parlament. Actul normativ trebuie să reflecte legătura între performanţă şi venit

Raluca Turcan susține că într-un an am putea avea o nouă Lege a salarizării

Luni seară, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că într-un an am putea avea o nouă Lege a salarizării: „Pe fond, nu mai avem foarte mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic, evident, în coaliţia de guvernare şi ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deţinătorii adevărului absolut şi într-un final să iasă această lege”.

„Eu nu am susţinut o abordare heirupistă privind tratarea sporurilor bugetarilor pentru că există categorii de bugetari care muncesc foarte mult şi merită motivaţi. Mai sunt și bugetari care lucrează în condiţii dificile şi și aceştia trebuie sprijiniţi. Unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, punem degetul pe rană şi fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a mai declarat ministrul Muncii.

Și Ludovic Orban susține că unele sporuri nu sunt justificate

O părere similară a exprimat și Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților.

„Din punctul meu de vedere, trebuie o analiză foarte serioasă a acestor sporuri. Sunt niște sporuri care nu-și au justificare. Sporul de condiție vătămătoare, dacă este considerată radiația antenei sau radiația calcultaorului condiție vătămătoare, din punctul meu de vedere nu se poate acorda acest spor”, a spus Orban.

Acesta a punctat că noua Lege a salarizării la care lucrează Ministerul Muncii trebuie să includă doar acele sporuri care chiar sunt justificate: „Nu cred că în domeniul medical trebuie să fie afectat sporul de ATI sau sporurile pe care le au medicii infecționiști. Sunt alte categorii de sporuri care pot fi anulate sau modificate în acordarea lor”.