Florin Cîțu, pentru B1 TV: Vom ataca la CCR rectificarea adoptată de Parlament. O grupare infracțională a făcut un act de agresiune la stabilitatea economică a României

Florin Cîțu, pentru B1 TV: Vom ataca la CCR rectificarea adoptată de Parlament. O grupare infracțională a făcut un act de agresiune la stabilitatea economică a României
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a anunțat că Guvernul va ataca la Curtea Constituțională rectificarea bugetară înforma adoptată de Parlament, care prevede printre altele majorarea punctului de pensie cu 40% și care, potrivit demnitarului liberal, angajează cheltuieli suplimentare „de aproape 6 puncte procentuale din PIB”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Florin Cîțu, după adoptarearectificării bugetare de către Parlament

„În primul rând că Parlamentul României, conform Constituției și conform legislației în vigoare, trebuia să ofere sursa de finanțare atunci când a făcut aceste amendamente. (…) Am încercat să retrimitem la Comisie acest proiect de rectificare bugetară pentru a avea surse de finanțare, nu a trecut. În acest moment nu există surse de finanțare, așa cum a trecut acest proiect de lege. Sunt două lucruri pe care vreau să le spun. Anul acesta, Guvernul PNL a crescut pensiile cu cea mai mare sumă cu care au fost crescute vreodată într-o perioadă de criză economică, 177 de lei, și este tot ceea ce se poate face în acest an. Această rectificare bugetară, care include pe lângă majorarea punctului de pensie și alte cheltuieli, e vorba de aproape 6 puncte procentuale din PIB cheltuieli suplimentare, vom ataca la CCR. Nu suntem iresponsabili. Nu vom arunca țara în aer. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României, această grupare infracțională reprezintă un act de agresiune la stabilitatea economică a României și vă aduc aminte că în 2008 aceeași majoritate toxică a făcut același lucru cu salariile profesorilor și după aceea România a intrat într-o criză profundă economică ani de zile. Nu vom permite așa ceva, nu vom arunca România în criză”, a declarat Florin Cîțu, pentru B1 TV.

Ministrul Finanțelor a explicat că Guvernul dispune de 20 de zile să atace legea la Curtea Constituțională.

„Vom ataca legea și istoricul spune foarte clar – toate proiectele de lege fără sursă de finanțare au fost întoarse de Curtea Constituțională și au trebuit să vină cu sursă de finanțare”, a afirmat demnitarul liberal.

Referitor la speculațiile potrivit cărora sursa de finanțare pentru majorare ar fi fost prevăzută în faza de elaborare a raportului în Comisii, Florin Cîțu a negat vehement: „Nu este adevărat, m-am uitat la raportul celor două Comisii. Nu este prevăzută nicio sursă de finanțare și tocmai de aceea ceream ca acest proiect să meargă înapoi la Comisie pentru a avea o fișă. Era obligația dată prin lege a celor care au venit cu acest amendament să vină și cu sursa de finanțare”.

„Repet, nu vom arunca România în aer. Acest lucru s-a întâmplat în 2008. Erau actori PSD, de partea cealaltă era un premier Tăriceanu, care astăzi a trecut de partea PSD și atunci ne spunea ceea ce spun eu acum, nu aruncați țara în aer. Au adus economia în criză. În ceea ce privește perioada următoare, vom ataca la CCR, eu sunt sigur că ne vor da dreptate, de aceea nici nu mă îngrijorez, dar ce trebuie să înțelegeți este că astăzi la România se uită agențiile de rating, Comisia Europeană, se uită investitorii străini. Nu vreau să avem probleme pe partea aceasta, toți se uită să vadă dacă suntem în stare să menținem echilibrul economic. Ceea ce au făcut acești oameni astăzi trebuie explicat, trebuie să arătăm că noi ne vom opune și nu vom arunca România în aer”, a mai spus Florin Cîțu.