Florin Cîțu: Pentru că e un Guvern în care EU girez, va trebui să fie populat de oameni cu experiență. Fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și doar profesioniști

Florin Cîțu: Pentru că e un Guvern în care EU girez, va trebui să fie populat de oameni cu experiență. Fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și doar profesioniști
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că e nevoie urgentă de reformă în administrația publică, iar posturile să fie ocupate doar de profesioniști. Exemplul va fi dat chiar de la Palatul Victoria. Cîțu a insistat că are trei criterii de la care nu va abdica: fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și doar profesioniști. „Pentru că e un Guvern în care eu girez, va trebui să fie populat de profesioniști e o declarație fermă și un lucru de la care nu dau înapoi”, a punctat liberalul.

Florin Cîțu, despre reforma administrației publice și numirile în funcții în Guvernul pe care îl conduce

Întrebat de jurnalistul Tudor Mușat ce va fi diferit, ca filosofie, în bugetul de stat pe acest an, premierul a răspuns: „Nu se schimbă foarte mult de anul trecut, prioritățile rămân aceleași. Investițiile! Investițiile sunt prioritare. În continuare avem cheltuieli pentru sănătate, pe care trebuie să le facem în contextul pandemiei, dar trebuie să începem să facem și reformă”.

„Sunt 30 de ani în care lucrurile au fost amânate, nu s-a făcut nimic. De fapt, după 2007, după aderarea României la UE, s-au făcut pași înapoi în ceea ce privește convergența economiei către UE. Cel mai rău lucru pentru economie s-a întâmplat în perioada 2016 – 2019 și a culminat cu OUG 114, care ne-a dus 100 de ani în urmă într-o dictatură ciudată asupra economiei. Noi am început anul trecut să relaxăm aceste condiții, dar e nevoie de reformă.

Eu m-am uitat peste costuri, peste modul în care banii sunt administrați. Trebuie să facem un sistem public eficient și profesionist. Nu putem să mai mergem așa. Pornim de la Guvern, de la oamenii pe care îi numim în Guvern și vă spun clar și ferm: secretarii de stat, președinții de agenții… Sunt numiri pe care le facem acum și sunt politice dar, în același timp, va trebui să fie omul potrivit la locul potrivit. Fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și doar profesioniști. Sunt 3 criterii de la care nu abdic.

Vor fi mai multe propuneri pentru fiecare poziție. Pentru că e un Guvern în care eu girez, va trebui să fie populat de profesioniști e o declarație fermă și un lucru de la care nu dau înapoi”, a declarat premierul Florin Cîțu, pentru Europa FM.

La întrebarea jurnalistului că nu e timp pentru a se face concursuri și atunci cum se stabilește competența, Cîțu a răspuns: „Așa e și la privat, nu dă nimeni concurs. Verifici oamenii prin experiența pe care o au, faci interviuri cu ei, sunt lucruri pe care le poți face imediat. De exemplu, dacă voi fi păcălit, să zicem, și a fost numit cineva care nu trebuia, voi decide să fie dat la o parte”.

Ultima oră
16:09 - Alexandru Sassu, fostul președinte la TVR, a murit. Afecțiunea de care suferea
15:41 - Florin Cîțu, neintimidat de susținătorii lui Orban: De luni vom fi cu toţii o echipă. Vor fi de partea mea (VIDEO)
15:26 - 493 de unități administrative din România, în scenariul roșu. Lista localităților în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București