Florin Cîţu: Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei. Ca să înţeleagă şi PSD-iştii: aşa creşte puterea de cumpărare

Florin Cîţu: Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei. Ca să înţeleagă şi PSD-iştii: aşa creşte puterea de cumpărare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu susține că salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei.

”Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei. În fiecare lună. Asta inseamnă că fiecare leu câştigat în plus de români are o valoare mai mare (cumpără mai multe bunuri). Ca să înţeleagă şi psd-iştii: aşa creşte puterea de cumpărare. Sursa date: INS si BNR”, a scris premierul Florin Cîţu pe Facebook.

Social-democrații susțin că puterea de cumpărare a românilor a scăzut.

„Este absolut neverosimilă raportarea INS, invocată de premierul Cîțu, privind așa-zise creșteri spectaculoase de salarii de 35-45% în domenii afectate foarte puternic de pandemie, cum ar fi industria HORECA, industria auto, industria mobile etc.

Această imagine complet deformată rezultă din faptul că INS a comparat „mere cu pere”, respectiv salariile plătite în aprilie 2021 au fost raportate indemnizațiile de șomaj tehnic acordate în perioada de carantină de anul trecut, deși acestea reprezentau doar 75% din salariul de bază, fără sporuri și bonusuri.

De altfel, chiar în comunicatul INS se precizează că datele raportate au un grad scăzut de „acuratețe, fiabilitate, completitudine și comparabilitate”. Faptul că premierul folosește aceste date viciate de contextul pandemiei, pentru a se împăna public cu un fals succes al guvernării reprezintă o tentativă ticăloasă de manipulare a opiniei publice.

PSD solicită INS să-și revizuiască metodologia de calcul, astfel încă să țină cont de contextul cu totul special din perioada de carantină și să reflecte cu o înaltă „acuratețe, fiabilitate, completitudine și comparabilitate” evoluția câștigului salarial și a puterii de cumpărare din România”, potrivit unui comunicat de presă al PSD.