Florin Cîţu: Succesul IMM Invest e incontestabil. 8.368 de firme au luat credite de 7,2 miliarde de lei, un record absolut

Florin Cîţu: Succesul IMM Invest e incontestabil. 8.368 de firme au luat credite de 7,2 miliarde de lei, un record absolut
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a susținut că succesul IMM Invest este incontestabil, în condițiile în care 8.368 de firme au accesat programul, volumul creditelor acordate ajungând deja la 7,2 miliarde de lei. Cîțu a precizat că IMM Invest este cel mai important proiect din ultimii 30 de ani. În paralel, Guvernul Orban pregătește un program de relansare economică pentru perioada post-COVID-19, care va include mai multe scheme de ajutor de stat pentru firme. Liberalul a fost invitat luni, pentru a treia oară, să vorbească în Comisiile economică şi de buget din Senat despre derularea acestui program.

Ministrul Finanțelor: Succesul IMM Invest este incontestabil

Ministrul Florin Cîțu a anunțat luni, într-o postare pe Facebook, faptul că 8.368 de firme au accesat prin programul IMM Invest credite în valoare totală de peste 7,2 miliarde de lei.

„Succesul IMM Invest incontestabil! Până acum: 8368 de firme!!! 7,2 miliarde lei credite acordate!!! Un record absolut! Deja creditele prin IMM Invest reprezintă 10,5% din stocul total de credite în lei pentru companii. Anul trecut rata lunară de creştere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună. Aşa cum anticipam, IMM Invest, lansat de guvernul PNL, este cel mai important program pentru IMM -uri din ultimii 30 de ani”, a scris ministrul Finanțelor, pe Facebook.

Pe 3 iunie, liberalul se arăta încrezător cu privire la șansele programului de a ajuta firmele: „Cred că o fie cel mai de succes proiect din ultimii 30 de ani. (…) Este un program care deja a depășit toate programele făcute de PSD în ultimul timp”.

În luna mai, PSD a depus în Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, una dintre acuzațiile aduse având legătură chiar cu modul în care a început acest program. Moțiunea a trecut cu 166 de voturi ”pentru”, 94 ”împotrivă” şi 28 de abţineri. În ultima vreme, social-democrații au depus moțiuni simple împotriva mai multor membri ai Cabinetului Orban: ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, sau ministrul de Interne, Marcel Vela. Toate au trecut.

Florin Cîțu, invitat în Senat pentru a vorbi despre IMM Invest

Ministrul liberal al Finanțelor a fost invitat luni, a treia oară, să vorbească în fața Comisiilor economică şi de buget din Senat.

Tema audierii vizează „derularea Programului IMM Invest România, strategia de administrare a datoriei publice, programul de convergenţă 2020, perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracţiei economice din ultimele luni, aplicarea prevederilor art. 48 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020”.

El a mai fost invitat și pe 10 și 15 iunie, dar nu a venit pe motiv că avea agenda încărcată.

Ce este IMM Invest

IMM Invest este un program lansat de Guvern, ce permite întreprinderilor mici și mijlocii să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau investiții, prin accesarea unor credite garantate de stat.

Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor accesate la una din băncile partenere. Valoarea maximă a acestora poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru. Nu se plătește dobândă, comision de garantare, comision de rambursate anticipată ori alte costuri de acordare.