Florin Cîțu: Vreau ca acest buget să iasă din Parlament așa cum a fost aprobat în Guvern. Ne ținem de strategia fiscal-bugetară pe care am prezentat-o (VIDEO)

Florin Cîțu: Vreau ca acest buget să iasă din Parlament așa cum a fost aprobat în Guvern. Ne ținem de strategia fiscal-bugetară pe care am prezentat-o (VIDEO)
Foto. Guvernul României / Facebook

Prim-ministrul Florin Cîțu a explicat, vineri, că își dorește ca proiectul de buget pentru anul 2021 să fie aprobat de Parlamentul României în forma adoptată de Guvern.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Florin Cîțu, despre bugetul pe 2021 și situația alocațiilor pentru copii

Întrebat dacă Guvernul ia în calcul o nouă majorare a alocațiilor de stat pentru copii, în contextul propunerii din comisiile parlamentare de buget privind o creștere prin folosirea banilor economisiți din eliminarea indemnizațiilor pentru deputați și senatori, Florin Cîțu a precizat: „Am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României așa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecționate aceste economii”.

„Rămân la opinia că trebuie în acest moment să rămână în forma în care a fost aprobat în Guvern”, a mai spus premierul.

Întrebat dacă putem fi siguri că în acest an nu va mai avea loc o nouă majorare a alocațiilor, Florin Cîțu a declarat: „Anul acesta, alocațiile au fost mărite cu 20%. În Uniunea Europeană, salariile, anul trecut, au crescut în medie cam cu 3% la cele din sectorul public. În sectorul privat am văzut estimări pentru 2021 că salariile rămân constante, deci eu cred că o creștere de 20% este una semnificativă și pentru alocații în aceste condiții de criză”.

Referitor la posibilitatea ca alocațiile să fie, totuși, majorate odată cu rectificarea bugetară, prim-ministrul a explicat: „Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică și avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o, și ne ținem de această strategie fiscal-bugetară”.

Proiectul de buget pentru 2021 a ajuns în Parlament, unde este dezbătut și avizat de comisiile de specialitate, iar votul final ar putea avea loc marți, 2 martie. Atât Ludovic Orban, președintele PNL, cât și Dan Barna, copreședintele USR-PLUS, au anunțat că formațiunile de guvernământ vor susține aprobarea actului normativ în forma adoptată de Guvern, fără a depune alte amendamente.

„Decizia pe care am luat-o la nivelul coaliției este deja cunoscută la nivel parlamentar. Vom susține atât proiectul de lege al bugetului de stat, cât și proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale de stat în forma în care au fost adoptate de Guvern, fără a susține amendamente. Am stabilit conducerea comisiilor pentru ziua de mâine, comisiile avizatoare. Avem și un termen destul de strâns în care comsiile vor trebuie să acorde avizele astfel încât să fie transmise către comisiile reunite buget-finanțe până la ora 16.00 pentru a putea permite începerea dezbaterii pe articole. Am stabilit modul de lucru în cadrul comisiilor reunite care vor întocmi rapoarte pe cele două proiecte de lege și modul de organizare în plen”, a precizat Ludovic Orban.