Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia de la conducerea AEP în urma scandalului legat de angajarea cumnatei sale

Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia de la conducerea AEP în urma scandalului legat de angajarea cumnatei sale
Foto: Inquam Photos / George Călin

Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia de la conducerea AEP în urma scandalului legat de angajarea cumnatei sale, informează autoritatea prin intermediul unui comunicat de presă.

Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 11.ianuarie 2023, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente începând cu data de 13 februarie 2023, în condițiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente și ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a depus o plângere la Parchetul General împotriva șefului Autorității Electorale Permanente (AEP), omul responsabil cu organizarea alegerilor în România. Constantin-Florin Mitulețu-Buică e acuzat că și-a angajat cumnata consilier în cadrul instituției. El spune că a respectat legea și că nu demisionează.

Șeful AEP, acuzat că și-a angajat cumnata în instituție

ANI a constatat în cazul șefului AEP „elemente de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese în materie penală”. Cercetările au pornit de la o sesizare depusă de un fost director din Autoritate, demis chiar de Mitulețu-Buică.

Luni, Agenția Națională de Integritate a anunțat că a sesizat Parchetul General cu privire la indicii legate de săvârșirea de către Mitulețu-Buică a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

ANI a făcut referire la articolul 301 din Codul Penal despre conflictul de interese, articol care prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare.

Potrivit ANI, în exercitarea atribuțiilor de președinte al AEP, Mitulețu Buică „a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier”.

Urmăriți B1TV.ro și pe