Referendumul de suspendare a lui Klaus Iohannis ar putea avea loc în aprilie 2022. George Simion (AUR): „Există cel puțin 10 motive”

Referendumul de suspendare a lui Klaus Iohannis ar putea avea loc în aprilie 2022. George Simion (AUR): „Există cel puțin 10 motive
Președintele Klaus Iohannis, la Congresul PNL, în care și-a exprimat susținerea față de Florin Cîțu / Foto: captură YouTube / Administrația Prezidențială

După 7 ani de mandat în funcția de președinte al României, Klaus Iohannis este prima dată în fața unui val uriaș de antipatie, la nivel social. Pe rețele sociale, internauții cer cu insistență suspendarea și demiterea oficialului de la Cotroceni, care a ajuns la o încredere de 14%, potrivit celui mai recent sondaj Avangarde. Astfel, politicienii discută din ce în ce mai des despre scenariul îndepărtării lui Iohannis din funcție.

În ultimele săptămâni au apărut din ce în ce mai multe discuții în spațiul public despre suspendarea și demiterea președintelui Iohannis. Partidul AUR a fost cel mai vocal pe această temă, invocată inclusiv pe 20 octombrie, în Parlament, la votul pentru Cabinetul Cioloș.

Într-un interviu oferit pentru TVR, George Simion, copreședinte AUR, a oferit noi precizări despre procedura de suspendare a fostului primar de la Sibiu.

George Simion (AUR) merge înainte, cu procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis

AUR merge mai departe cu inițiativa suspendării. Cel mai probabil, românii vor fi chemați la referendum în aprilie 2022.

„Votul pentru suspendarea lui Klaus Iohannis va fi undeva prin aprilie. Primul pas este să strângem semnături. Avem și colegi de la PSD și PNL cu care am vorbit deja”, a declarat George Simion, joi, 28 octombrie, la TVR.

Partidul AUR a început deja negocierile cu parlamentarii de la alte partide și cu minoritățile, în vederea suspendării oficialului de la Cotroceni.

„Există cel puțin zece motive care impus suspendarea președintelui. Printre ele, provocarea crizei politice, implicarea lui Iohannis în Congresul PNL și impunerea propriului favorit, implicarea în alegerile din 6 decembrie 2020 ca jucător activ. Cred că vom strânge semnăturile când va vedea PSD că nu poate fi și la putere, și în opoziție”, a mai dezvăluit George Simion.

În această săptămână, Iohannis a provocat noi ostilități. După ce Ludovic Orban a dezvăluit intenția lui Kaus Iohannis de a dirija justiția din România, după ce președintele a recunoscut că „Statul Român a eșuat în a-și proteja cetățenii”, fostul profesor de fizică s-a deplasat în Egipt, unde a bifat o nouă vizită turistică, la piramide.

Cum poate fi suspendat președintele României, potrivit Constituției

Potrivit Constituției, suspendarea președintelui României se poate face în următoarele condiții:

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.