Gheorghe Falcă: Negocierile post-alegeri trebuie să producă și un document de comportament guvernamental și parteneriat / Marcel Boloș, surpriza pozitivă a României la Bruxelles, trebuie să rămână la MFE (VIDEO)

Gheorghe Falcă: Negocierile post-alegeri trebuie să producă și un document de comportament guvernamental și parteneriat / Marcel Boloș, surpriza pozitivă a României la Bruxelles, trebuie să rămână la MFE (VIDEO)
foto: Facebook @ Falca Gheorghe

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a explicat, luni seară, în direct pe B1 TV, că liberalii vor purta negocieri cu partidele de centru-dreapta, iar în urma lor ar trebui să rezulte două documente –tratativele ar trebui să producă atât un program de guvernare, cât și „un document de comportament guvernamental și parteneriat atât în ceea ce înseamnă punerea în aplicare a unui program de guvernare, cât și comportament public”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Gheorghe Falcă, despre negocierile post-alegeri și o viitoare coaliție guvernamentală

Întrebat de Silviu Mănăstire, la „Dosar de politician”, care este atmosfera în PNL după demisia lui Ludovic Orban din funcția de premier, precum și care ar fi pașii urmăritori, Gheorghe Falcă a declarat: „În primul rând, trebuie să tratăm cu responsabilitate rezultatul. Până la urmă, rezultatul – din cele trei obiective putem să spunem că ne-am atins două din obiective. Primul obiectiv era să nu mai avem PSD în zona de decizie parlamentară, lucru care s-a îndeplinit prin votul din 6 decembrie. Al doilea obiectiv era să realizăm un guvern în jurul PNL, ceea ce se prefigurează, și al treilea obiectiv era ca PNL să fie lider detașat în interiorul unei guvernări pentru a avea o majoritate puternică, abilă să produci reformele necesare pentru România în următorii patru ani. Trebuie să recunoaștem, al treilea obiectiv nu l-am atins. Eu cred că de aici încolo, în experiența pe care o are Partidul Național Liberal, vom avea negocieri cu partidele de centru-dreapta să spunem, deși pentru mine USR nu este un partid de centru-dreapta. O negociere care să producă două documente – să producă un program de guvernare și un document de comportament guvernamental și parteneriat atât în ceea ce înseamnă punerea în aplicare a unui program de guvernare, cât și comportament public. Dacă noi vrem ca o coaliție să reziste, să producă efecte pozitive pentru România, să producă reforme și să primească votul cetățenilor în 2024, trebuie să avem un comportament public corect timp de patru ani”.

Referitor la faptul că adesea, în România, coalițiile guvernamentale au sfârșit în scandaluri interminabile și, în cele din urmă, au rupt colaborarea, eurodeputatul PNL a afirmat: „Deși produceau acte normative bune, produceau părți bune de reformă, ele erau acoperite de scandalurile comunicaționale din interiorul coaliției. Lucrul acesta trebuie evitat, pentru că avem o oportunitate foarte, foarte mare. România poate să producă reformă în următorii patru ani. România poate să realizeze investiții enorme cu cele 80 de miliarde de euro pe care le are la dispoziție pentru următorii șapte ani”.

Totodată, demnitarul european a subliniat că este important ca Marcel Boloș, pe care l-a numit „surpriza pozitivă a României la Bruxelles”, să rămână în poziția de ministru al Fondurilor Europene.

„Eu cred că trebuie să avem înțelepciunea ca domnul Boloș să rămână pe scaunul de ministru al Fondurilor Europene, este surpriza pozitivă a României la Bruxelles, este omul de echilibru, cel care a deblocat fondurile europene, iar eu îl cunosc pe domnul Ghinea – nu știu dacă mă consideră apropiat sau neapropiat, am lucrat cu dânsul în 2016, nu vreau să știți cum s-a lucrat atunci și nu aș vrea să ne întoarcem la anul 2016”.