Gheorghe Falcă (PNL): Programul de guvernare trebuie să se învârtă în jurul reformelor din PNRR. Orice politician își dorește creșteri de salarii și pensii, dar important este să produci dezvoltarea (VIDEO)

Gheorghe Falcă (PNL): Programul de guvernare trebuie să se învârtă în jurul reformelor din PNRR. Orice politician își dorește creșteri de salarii și pensii, dar important este să produci dezvoltarea (VIDEO)
Foto: Facebook @ Gheorghe Falca

Gheorghe Falcă, vicepreședinte PNL, consideră că programul de guvernare ar trebui construit în jurul reformelor din PNRR. „Dacă reușim să avem creșteri economice, eu cred că orice politician își dorește creșteri de salarii, creșteri de pensii sau indemnizații, dar important este să produci dezvoltarea”, a spus eurodeputatul liberal, miercuri seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Gheorghe Falcă (PNL), pe B1 TV: PNRR ne solicită 64 de reforme în următorii trei ani, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în România

Întrebat cum ar putea fi armonizate viziunile PNL și PSD într-un program comun de guvernare, având în vedere poziționările divergente pe diferite teme, Gheorghe Falcă a explicat: „În Germania se negociază acum formarea unui guvern, din luna septembrie, pe trei direcții. Se numește coaliția semafor – roșu sunt social-democrații, galben sunt liberalii și, evident, verde sunt verzii. Fiecare și-au pus pe puncte ceea ce solicită, au stat la masa negocierii, au găsit compromisuri, au renunțat fiecare, fiecare avea obligația să renunțe la 50% din start la ceea ce își depune pe lista de formare de program de guvernare. Eu cred că în România avem astăzi un program național de redresare și reziliență, un program care ne solicită 64 de reforme în următorii trei ani, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în România. Vreau să știți că și acordul cu Fondul Monetar Internațional, în 2009, a fost cu condiții mai puține de realizat, ca reforme, ca număr de reforme”.

„De aceea, eu cred că programul de guvernare trebuie să se învârtă în jurul reformelor din programul național de redresare și reziliență. Evident, dacă reușim să avem creșteri economice, eu cred că orice politician își dorește creșteri de salarii, creșteri de pensii sau indemnizații, dar important este să produci dezvoltarea. În al doilea rând, eu cred că România nu poate să împartă astăzi pe românii care muncesc, să le iei banii și să spui `pentru românii care nu muncesc`. Există o mare șansă acum a României pentru dezvoltare generată de aceste 80 de miliarde de euro care vin de la Uniunea Europeană. De aceea trebuie să gestionăm criza de sănătate și criza de energie astfel încât, după cele șase luni ca estimare, pentru că se estimează la nivel european că atât vor dura cele două crize în România, să putem pleca la drumul dezvoltării, un drum care a început bine”, a adăugat Gheorghe Falcă.

Referitor la nominalizarea premierului, liberalul a spus: „Eu evident că nu știu ceea ce s-a discutat în interiorul echipelor de negociere, dar știu un lucru – Președintele României a spus că va chema partidele la consultări în momentul în care va avea o majoritate. Așa cum știm, Președinția României face parte din executiv. Președintele României va fi cel care îl va desemna pe premierul care să conducă acea majoritate. De aceea, eu cred că echipele de negociere au început corect, cu programele de guvernare, mai ales că e nevoie de armonizare pentru că sunt două direcții aproape total opuse de moduri de guvernare”.