PNL, PSD și UDMR au început discuțiile pentru creionarea programului de guvernare cu care vor să învestească următorul Guvern, iar Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele liberalilor, a precizat că „au apărut ușoare discuții” între liberali și social-democrați pe tema sistemului de taxare, în condițiile în care PNL dorește păstrarea cotei unice, iar PSD vrea introducerea impozitării progresive.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Dimineață am început discuțiile – la nivel politic mai mult, apoi cu specialiști, în domeniul fiscal-economic. Nu e domeniul meu, doar vreau să vă spun că sunt lucruri la care ne înțelegem, sunt unele la care mai urmează niște discuții. Partidul Național Liberal spune clar că nu dorim să mai creștem taxele în perioada următoare și ne vom ține de acest angajament, și în al doilea rând păstrarea cotei unice. Aici au apărut ușoare discuții între noi și cei din PSD, care cer această impozitare progresivă, dar vor mai avea orele și zilele viitoare discuții pentru clarificărea avantajelor pentru mediul de afaceri, pentru dezvoltarea economică a acestei țări”, a declarat prim-vicepreședintele PNL.
Referitor la faptul că PSD nu ar dori neapărat o impozitare progresivă, ci mai degrabă suprataxarea marilor averi, Gheorghe Flutur a explicat: „Eu cred că aici vor găsi soluții împreună specialiștii. Nu este domeniul meu. Eu pot să vă spun ca o gândire liberală să mă înțelegeți cum gândesc eu. Dacă ai o valoare mai mare, nu este un delict și eu te sancționezi că tu ai ajuns să ai acea valoare mai mare dacă tu ai fost mai harnic și ai avut noaptea mai scurtă, și ai muncit, adică noi liberalii nu vrem să îl sancționăm din punctul acesta de vedere pe cel care capitalizează. Sigur că aici fiecare poate să spună cum crede, dar eu cred că noi trebuie să fim foarte sinceri cu electoratul. Noi trebuie să încurajăm și acumularea cinstită de capital în această țară, nu să te pedepsesc dacă ai avut curajul să ai un anumit capital. Ca principiu, asta vreau eu să vă spun”.
„Eu cred că am ajuns la această discuție să vedem ce este mai important pentru România. De exemplu, eu i-am întrebat dimineață care este impactul financiar, câți bani se adună pe impozitarea progresivă la buget în plus. Încă nu au o simulare să ne spună. Încă o dată, nu cred că trebuie să rămânem înțepeniți în niște proiecte, dar la niște principii de dezvoltare să nu ne întoarcem noi în trecut, să ne fie frică dacă cineva acumulează un capital nu este ceva corect. Egalitarismul a fost în comunism și n-a dat rezultate”, a adăugat prim-vicepreședintele liberalilor.