Gheorghe Ialomițianu: Se pierd 10 miliarde de euro în contextul discuțiilor despre PNRR (VIDEO)

Gheorghe Ialomițianu: Se pierd 10 miliarde de euro în contextul discuțiilor despre PNRR (VIDEO)
Foto: Facebook @ Gheorghe Ialomitianu

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a declarat duminică seara într-o intervenție pentru B1 TV, în emisiunea moderată de Nadia Ciurlin, că România va pierde multe miliarde de euro în contextul discuțiilor despre PNRR, în condițiile în care lipsesc proiectele mature pentru atragerea fondurilor europene:

„Suntem într-o situație gravă. S-au luat programele de la programarea bugetară 2014-2020 și s-au trecut pe PNRR. Se pierd 10 miliarde de euro din acea programare. La PNRR sunt vreo 3,4 miliarde de euro care staul la Banca Națională și nu sunt folosiți.

Nu s-a deschis programarea bugetară 2021-2027, încă nu s-a încheiat acordul. Aici ar trebui să fie analizați miniștrii cum au lucrat cu fondurile europene. Domnul Boloș e un mare specialist, dar cu ce vine acesta?”

Cum explică Boloș necesitatea de a fi renegociat PNRR

Marcel Boloş (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a susținut, în luna iunie, că e de dorit să se renegocieze plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR. Acesta a mai spus că numărul românilor în risc de sărăcie extremă este mare.

Ministrul a declart că inflația mare „vine după un proces inflaţionist aflat pe costuri” și că „avem un număr mare de populaţie care se află în risc de sărăcie extremă”.

Cum situații similare sunt în toată Europa, și celelalte state caută soluții, unele fiind de majorare a veniturilor populației (dar aici intervin constrângerile bugetare) sau de acordarea unor vouchere sociale, cum face România.

Urmăriți B1TV.ro și pe