Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, acum coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a atras atenția că nici acum nu a fost aprobată cererea de plată numărul 3 din PNRR de către Comisia Europeană deoarece Guvernul PSD-PNL nu și-a făcut treaba.
Cererea a fost depusă pe 15 decembrie 2023 și trebuia evaluată de oficialii de la Bruxelles în termen de două luni. Evaluarea a fost prelungită și Comisia a cerut României clarificări privind anumite jaloane, care nu au fost îndeplinite la termen. Guvernul, însă, nici acum nu a trimis explicațiile necesare.
Jaloanele neîndeplinite au legătură cu investițiile în energie, de depolitizarea și profesionalizarea conducerii companiilor de stat din energie și de selecția conducerii agenției care se ocupă de monitorizarea întreprinderilor de stat (AMEPIP).
Ghinea mai atrage atenția că România nu a încasat niciun ban anul trecut din cererile de plată din PNRR, tot din cauza întârzierilor Guvernului, numeroase investiții riscând să fie blocate tocmai pentru că nu sunt bani.
„Ultima cerere de plată a României care a fost aprobată de Comisia Europeană a fost depusă în decembrie 2022. Din banii alocați pentru cererile din 2023, România nu a încasat nimic. În același timp, investițiile pe care trebuie să le demarăm și să le finalizăm se tot adună și riscăm să ne blocăm din lipsa banilor. Am publicat în ultimul buletin, punct cu punct, toate investițiile majore pe care ar trebui să le avem gata anul acesta. Este vorba inclusiv de jumătate din investițiile în autostrăzi și căi ferate, pentru care noi, USR, am obținut finanțare de 7 miliarde de euro. De zeci de mii de școli și săli de clasă modernizate”, a explicat Cristian Ghinea, potrivit unui comunicat al USR.
El a acuzat apoi Guvernul că nici nu s-a obosit să publice noua variantă renegociată a PNRR, pentru ca românii să știe despre ce e vorba.
„Deși Guvernul avea obligația să facă public PNRR de după renegociere, nu a publicat decât un pdf aproape imposibil de parcurs și asta numesc ei că promovează PNRR. Suntem în continuare singurii care explicăm simplu, și pentru specialiști, dar mai ales pentru toți românii, ce face cu adevărat PNRR pentru ei: pe MonitorPNRR.ro se poate găsi, începând de astăzi, PNRR-ul cu toate țintele și jaloanele actualizate și cu toate termenele noi de implementare”, a mai transmis Cristian Ghinea, cel care a negociat și aprobat cu Comisia, în 2021, varianta inițială a PNRR.
Într-o postare pe Facebook, acesta a mai acuzat PSD și PNL că nu promovează avantajele apartenenței la UE și că și-au dat lege să nu mai respecte termenele din PNRR, de parcă ar putea astfel să modifice un acord cu Comisia Europeană.
„Unul dintre obiectivele Comisiei Europene prin Mecanismul de Redresare și Reziliență este să promoveze în rândul cetățenilor avantajele apartenenței la Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, Ciucă și Ciolacu ar trebuie să le explice tot timpul românilor că avem zeci de miliarde de euro pentru investiții tocmai pentru că suntem membri ai Uniunii Europene. Cine știe, poate mai scade puțin și populismul și extremismul ăsta de care cică PSD și PNL vor să ne apere.
Între timp, și-au dat și lege ca să nu mai respecte termenele din PNRR pentru jaloane și ținte, că oricum nu le respectau. Bine, trebuie să ai multă minte să crezi că dai tu lege ca să schimbi un acord cu Comisia Europeană”, a mai scris Cristian Ghinea.