Gorghiu: Moțiunea nu este despre Ponta, ci despre România și clasa politică românească. Politicienii trebuie să aleagă între Ponta și România (VIDEO)

Gorghiu: Moțiunea nu este despre Ponta, ci despre România și clasa politică românească. Politicienii trebuie să aleagă între Ponta și România (VIDEO)

Copreședinta PNL Alina Gorghiu a ținut un discurs în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, în care a făcut un apel la aleși să voteze moțiunea de cenzură, căci Ponta face un mare rău României prin faptul că rămâne la conducerea Guvernului, deși este trimis în judecată.

Trăiește în cu totul și cu totul altă realitate. Ponta nu înțelege nimic din ce i se întâmplă. El nu înțelege că este într-o situație în care nimeni nu ar vrea să fie. El are doar vreo 3-4 oameni care îl mai susțin. O veste și mai proastă ar fi că ei au un interes. Ei vor să se opună pe locul din care el s-a ridicat în partid, unul vrea să rămână șef al Senat, unul confundă interesul personal cu cel național.

Lor nu le pasă nici de ce vreți voi, nu le pasă nici de partidele din care faceți parte, altfel nu v-ar compromite. El nu dă doi bani pe cetățenii României. În afara acestor ziduri sunt mii de oameni, dar, bineînțeles, contează doar miile de oameni pe care Ponta le strânge de ziua lui pe stadion. Doar ei contează în România. Dar în afara zidurilor sunt mii de români care susțin moțiunea în stradă și mai sunt mii de români care au semnat o petiție înante chiar ca Ponta să fie trimis în judecată. Sunt în toată țară milioane de români revoltați de  ce se e întâmplă. Știu, ignorați, dar va veni momentul când nu veți mai putea ignora. Solidarizați-vă cu cei din parcul Izvor, cu români, și dați-i lui Ponta mesajul >.

Vreau să ne fie foarte clar: pentru liberali, Ponta este nevinovat până la un verdict al justiției. Noi nu avem dreptul să condamnăm, dar vă dau un exemplu: am pe masa mea demisia lui Motreanu. Demisia lui Ponta e pe biroul cuiva?

Nu e normal să răspund de aici acestui bâlci, dar vă spun că ați căutat și nu ați găsit nimic. L-ați pus și pe Cazanciuc să mă amenințe. Dacă găsiți cel mai mic argument pentru care să se spună despre mine că existe o urmă de suspeciune vă rog să demonstrați, că de acuze m-am săturat. Voi înșivă sunteți în vizoruil justiției, dar vorbiți de alții.

Nu puteți reprezenta cu demnitate româniii în străinătate. Ponta e un prim-ministrul inculpat, trimis în juidecată. Nimeni nu-l mai sună, nimeni nu-l mai ascultă și nmeni nu-l mai primește în vizită. Nu mai ajunge nicăieri și nici România nu mai ajunge nicăieri. Toți așteaptă o schimbare pentru că România e pe avarii. Nu lăsați în urmă sute de kilometri de autostrîăzi, nici munți de reforme, ci tone de jigniri și minciuni și o mare pată pe imaginea României.

Cineva a spus că un guvern cu susținere zero e un guvern zero. Autorul afirmației e actualul prim-ministru și e valabilă și azi pentru  guvernul său, în condițiile în care parlamentarii puterii sunt impiedicati să voteze.

Singurul lux pe care și-l mai poate permite e să se răstească la opoziție, să se certe cu președintele, să jignească presa. Îl țineți azi la Palatul Victoria ca pe o haină veche pe care nici n-ați arunca-o, nici n-ați purta-o din dorința voastră de a rămâne la putere. Faceți un rău României. Ponta mai degrabă și-ar tăia un picior decât să demisioneze. Azi avem șansa să-l demitem printr-o o moțiune. Ponta va pleca la un moment dat și până la alegerile locale vom avea alt premier pentru că nu veți avea încotro. Eu vă îndemn să o faceți azi și aici atât cât rănile mai pot fi cusute. Sigur, veți spune că menținerea lui e constituțională. Da, dar e profund imorală și deloc dreaptă.

Colegii mei au făcut o analiză. Concluziile vi le spun pentru că menținerea lui e o gravă inechiatate. Sunt sute de angajați ai Ministerului de Interne, magistrați, care sunt suspendați de funcție dacă sunt trimiși în judecată. Cum se va putea uita Ponta în ochii acestor oameni când el e înțelepenit pe scaun?

Concluzia e următoarea: moțiunea nu e despre Ponta, chiar dacă îi e adresată. Este despre România și clasa politică pe care o are. Aveți de ales între a continua sfidarea și a face nu cine știe ce act de bravură istorică, ci un act firesc pe care orice om l-ar face, între a sta în bănci și a vă ridica la înălțimea așteptărilor, între Ponta și România”.

Discursul Alinei Gorghiu înainte de votul asupra moțiunii de cenzură

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)