Guvernul a publicat o decizie CCR în Monitorul Oficial fără paragraful prin care se stipula că românii din străinătate nu pot fi scoși de pe listele electorale

Guvernul a publicat o decizie CCR în Monitorul Oficial fără paragraful prin care se stipula că românii din străinătate nu pot fi scoși de pe listele electorale
Foto: cronicadeiasi.ro

Decizia Curții Constituționale (CCR) din data de 2 august, prin care au fost respinse contestațiile privind modul de organizare și desfășurarea a referendumului din 29 iulie, a fost publicată în Monitorul Oficial fără un paragraf esențial pentru stabilirea cvorumului necesar, arată Adevărul.

În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul.(*)„, este paragraful lipsă din decizia publicată în Monitorul Oficial.

Guvernul a argumentat că legea care stabilește cvorumul este cea privind alegerile din Parlament, lege care stabilește că românii domiciliați în afara țării nu figurează pe listele electorale permanente, în această situație fiind, potrivit MAI, circa 500.000 de persoane.

De cealaltă parte, dacă legea luată în seamă pentru referendum este cea din 2004 pentru alegerea președintelui, atunci românii cu domiciliul peste hotare figurează pe listele electorale.

Astfel, acest paragraf demonstrează că românii domiciliați în străinătate nu pot fi scoși de pe listele electorale. De altfel, CCR a transmis, luni, premierului Victor Ponta, că așteaptă listele actualizate folosite la referendumul din 29 iulie, ci nu reactualizarea acestora, cum planifica Guvernul USL cu ajutorul unui micro-recensământ.

Vezi AICI mai multe detalii despre cererea CCR.