Guvernul Cîțu se pregătește să taie din sporurile bugetarilor. Specialist: Vor ieși unii în stradă, că fără ei nu răsare soarele, dar trebuie să mai spună cineva ”Bă, ho, ajunge!” (VIDEO)

Guvernul Cîțu se pregătește să taie din sporurile bugetarilor. Specialist: Vor ieși unii în stradă, că fără ei nu răsare soarele, dar trebuie să mai spună cineva ”Bă, ho, ajunge!” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul Cîțu pregătește schimbări majore pentru lefurile bugetarilor. Executivul ar putea stabili luni ce sporuri vor fi eliminate din veniturile angajaților de la stat, informează B1 TV. Premierul Florin Cîțu a precizat că, din datele identificate până în acest moment, cheltuielile cu sporurile în sistemul bugetar reprezintă în jur de 600 de milioane de lei.

Guvernul pregătește tăieri din sporurilebugetarilor

Guvernul intenționează să modifice Legea salarizării, pentru a tăia o parte din sporurile nejustificate ale bugetarilor. Prim-ministrul Florin Cîțu încearcă, astfel, să adune cât mai mulți bani la buget pentru a susține cheltuielile.

Potrivit datelor oficiale, sporurile bugetarilor se ridică, în acest moment, la aproximativ 600 de milioane de lei, iar analiștii spun că tăierea acestora este binevenită pentru Legea bugetului pe acest an.

„Unele sporuri nu se justifică prin natura lor. De exemplu, în mediul privat, ca să găsești un job este obligatoriu să lucrezi pe calculator, nu se da spor pentru că lucrezi pe calculator, ci este o condiție de angajare. Arată ca ești competitiv în piața muncii.

Când a început Legea salarizării, una dintre găselnițele de atunci a fost introducerea sporurilor în salariul de bază. Și acum, după ce s-au introdus o dată niște sporuri în salariul de bază, vin iarași cu sporuri la sporuri. Ceea ce nu este deloc corect”, a declarat Adrian Bența, analist economic, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tipuri de sporuri de care beneficiază angajații de la stat

Cel mai adesea, sporurile pentru bugetari sunt acordate pentru condiții vătămătoare de muncă. Aici sunt incluse diverse situații, de la expunerea la radiații, praf, până la lucrul pe calculator. Sporul de calculator este de 15% din salariu.

Un alt exemplu îl reprezintă înalții funcționari publici de la Parlament, precum secretarul general și adjunctul de la Senat, care au sporuri de condiții vătămătoare. Acestea le aduc lunar în plus 3.000 de lei, pe lângă lefurile brute care se apropie de 20.000 de lei.

Și judecătorii de la Curtea Constituțională au sporuri uriașe. Cel de risc și suprasolicitare neuropsihică aduce 25% în plus la salariu, pe lângă cel de condiții vătămătoare, de 15%, și cel de păstrare a confidențialității, de 5%. Cumulat, toate acestea înseamnă mii de lei în plus în fiecare lună.

Ce măsuri mai pregătește Guvernul Cîțu

Guvernul Cîțu vrea să schimbe și modul în care sunt calculate sporurile, dar și să reducă numărul celor care ocupă funcții în consiliile de administrație ale companiilor de stat.

„Și apoi, mai există și principiul ăla: ”Toate după buget, coane Fănică! Dacă vi le putem plăti, vi le plătim, daca nu… Nu e normal să îndatorăm țara asta ca să luăm împrumuturi externe, ca să dăm salarii la unele persoane, nu la toți.

Problema este să te încadrezi în acel deficit maxim pe care noi l-am negociat, pentru că va începe o procedură de infrigement. Sigur, vor ieși unii în stradă, că fără ei nu răsare soarele a doua zi, că așa se întâmplă la noi, în România. Dar, la un moment dat, trebuie să mai spună cineva: ”Bă, ho, ajunge!””, a mai afirmat Adrian Bența.

Datele oficiale arată că salariile de la stat sunt, în medie, cu aproape 50% mai mari decât cele din mediul privat.

Ultima oră
08:02 - Patru persoane au murit, după un grav accident de circulație în județul Caraș-Severin. Una dintre victime avea 16 ani
07:48 - România, printre destinațiile preferate de nevaccinați, datorită măsurilor mai relaxate. „Au cerut un zbor doar dus”
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”