Ilie Bolojan: Peste 60% din comune nu au bani nici să plătească salariile angajaților din primării / Gestionarea bugetului e vitală. Accentul trebuie pus pe investiții, că socialul de azi nu va rezolva socialul de mâine (VIDEO)

Ilie Bolojan: Peste 60% din comune nu au bani nici să plătească salariile angajaților din primării / Gestionarea bugetului e vitală. Accentul trebuie pus pe investiții, că socialul de azi nu va rezolva socialul de mâine (VIDEO)
Foto: Ilie Bolojan / Facebook

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a vorbit sâmbătă, pentru B1 TV, despre problemele care țin pe loc majoritatea comunităților din România și despre soluțiile pentru dezvoltarea acestora. Bolojan a subliniat că banii din bugetele locale trebuie mai bine administrați, așa încât accentul să pice pe investiții, nu pe măsurile sociale, și că trebuie făcute cât mai multe proiecte cu bani guvernamentali și europeni.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

De ce nu se dezvoltă comunitățile din România. Explicațiile lui Ilie Bolojan

„Sunt mai multe cauze pentru care unele administrații nu reușesc să creeze condiții pentru dezvolare în comunitățile lor. Sunt situații foarte diferite. Una e problema marilor orașe care, conform studiilor, sunt centre de dezvotare ale României și care sunt locomotive pentru comunitățile din județele respectie. Deci acolo e o categorie de probleme.

A doua categorie sunt orașele de mici dimensiuni, monoindustriale, care au probeme de atractivitate și aici edilii, chiar dacă fac eforturi mari, se lovesc de probleme care nu pot fi ușor surmontate.

Mai sunt și comunitățile mici, zona de rural. Aici e scăderea natalității, un număr redus de locuri de muncă, avem un fenomen de depopulare, localitățile nu au veniuri, nu există atractivitate.

Problemele sunt diferite, soluțiile sunt diferite”, a declarat Ilie Bolojan, pentru B1 TV.

Soluții pentru dezvoltarea comunităților. Rețeta aplicată de Bolojan în Oradea

Întrebat cum a reușit să dezvolte Oradea cât a fost primar, Bolojan a vorbit despre buna administrarea a bugetului local și despre investiții realizate atât din fondurile noastre, cât și din banii europeni.

„Sunt chestiuni care se repetă indiferent de mărimea localității. O problemă e gestionarea bugetelor proprii așa încât, din banii colectați de la cetățeni, o cotă cât mai mare să fie orientată spre investiții care să creeze condiții pentru dezvolare sau să crească calitatea serviciilor. E un element important căci, din păcate, o bună parte din veniturile încasate sub formă de taxe și impozite se consumă pe cheltuieli de funcționare. Peste 60% din comunele din România nu au venituri proprii care să acopere nici măcar salariile angajaților din primărie, deci nu le rămân bani nici de plata iluminatului sau de alte investiții. Iar dacă bugetul de stat sau Consiliul Județean nu ar asigura direcționări de sume, acele primării s-ar închide.

Cred că între alocările care țintesc un profil social puternic, deci prețuri foarte mici la anumite utiliăți, dar ținute nu datorită performanței, ci datorită subvențiilor, ajutoare sociale combinate, tot felul de lucruri de genul acesta și banii pentru dezvoltare, e o opțiune strategică ca, în fiecare an, să pui bani deoparte de dezvoltare, că socialul de azi nu va rezolva socialul de mâine.

Dezvoltarea și crearea de condiții pentru dezvoltare înseamnă infrastructură pentru investițiile private, care înseamnă locuri de muncă. Asta a fost o prioritate pentru mine în mandatele de primari, profitând de o conjunctură care a avantajat vestul României. Nu trebuie să ne ascundem de acest lucru: lipsa de infrastructură, de autostrăzi la nivel național a făcut ca o bună parte din investițiile străine să se cantoneze la 300 – 400 de kilometri de frontiera de vest, fapt ce a fost un avantaj pentru noi. Existența unei rețele de parcuri industriale bine puse la punct a fost o ancoră suplimentară. În Oradea, față de cei10 ani în urmă, acum în loc de 75-76.000 de locuri de muncă sunt 96.000. 20.000 de locuri de muncă înseamnă niște familii salvate.

Deci gestionarea bugetului e vitală. Al doilea lucru e să atragi investiții. Asta înseamnă și investiții pe fonduri europene. E nevoie și de proiecte pentru finanțările guvernamentale.

O prioritate ca serviciile publice să fie cât mai bune – un sistem de învățământ pus la punct, spitale și dispensare care să ofere servicii bune pentru ceătțeni, curățenie, o rețea de termoficare funcțională – sunt ingrediente de bază pentru dezvoltarea unei comuntăți”, a declarat Ilie Bolojan, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:18 - Lucian Bode ar trebui să demisioneze, sugerează Florin Cîțu: „Poziția mea este cea a Președintelui României – plagiatul este furt și dacă se dovedește fiecare să răspundă”
13:11 - Codruța, mesaj acid pe rețelele de socializare pentru persoanele care nu își țin câinii în lesă: „Azi era să îmi fie omorât câinele”
13:05 - Recordul alarmant al unui șofer de taxi: Consumase 7 substanțe interzise (VIDEO)
12:55 - Momente fără precedent pentru Liviu Vârciu. Ce-a pățit prezentatorul TV în vacanța din Maldive: „M-am umflat tot” (FOTO)
12:53 - Răzvan Burleanu, prima reacție după incidentele de la meciul dintre Sepsi și U Craiova 1948: „Poziția noastră, a FRF, e foarte clară”
12:48 - Kremlinul spune că Boris Johnson minte în legătură cu ameințarea pe care i-ar fi făcut-o Vladimir Putin
12:44 - Obiecte de artă, descoperite la Vama Albiţa într-un autocar care intenţiona să iasă din ţară. Există suspiciunea că fac parte din patrimoniul naţional
12:39 - SUA avertizează că Turcia ar putea fi ținta unor noi atacuri teroriste. Alerta de securitate, emisă de mai multe ambasade din Ankara
12:38 - Motivul pentru care Monica Tatoiu refuză să mai apară la TV: „Nu am fost niciodată plătită pentru participarea mea la niciuna dintre emisiunile la care am luat parte”
12:36 - Presa rusă: Erdogan spune că relațiile sale cu Vladimir Putin sunt bazate pe onestitate și încredere. Liderul turc acuză SUA că „și-a încălcat cuvântul”