Ioana Ene Dogioiu, despre discursul premierului privind creșterea puterii de cumpărare, când prețurile sunt tot mai mari: Și în comunism oamenilor flămânzi li se spunea că trăiesc în bunăstare și confort

Ioana Ene Dogioiu, despre discursul premierului privind creșterea puterii de cumpărare, când prețurile sunt tot mai mari: Și în comunism oamenilor flămânzi li se spunea că trăiesc în bunăstare și confort
Foto: Ioana Ene Dogioiu / Facebook

Declarațiile premierului Florin Cîțu despre creșterea puterii de cumpărare a românilor, în contextul în care prețurile sunt tot mai mari, îi amintesc jurnalistei Ioana Ene Dogioiu de perioada comunistă, în care propaganda vorbea despre ”cincinalul în patru ani și jumătate” când, în fapt, oamenii stăteau flămânzi și în frig.

Ioana Ene Dogioiu susține că nu contestă datele Institutului Național de Statistică (INS), invocate de Florin Cîțu pentru a arăta cât de bine o duc românii acum. Pe de altă parte, „știm cu toții că dacă un om a mâncat două mere și altul niciunul, statistic amândoi au mâncat câte un măr”.

„Dar dincolo de explicațiile științifice, orice om care își face cumpărăturile știe că scumpirile au fost constante și mă refer aici în primul rând la produse de bază. Cât despre creșterile salariale, procentul indicat de INS și premier, 11,6% vine probabil covârșitor din zona bugetară.

Să-i spui românului care știe exact cât plătește pe litrul de combustibil, pe roșia din piață, pe kilogramul de carne că puterea lui de cumpărare „a crescut puternic” este o insultă pe care o încasează în plin”, scrie jurnalista, într-un articol pentru SpotMedia.

Aceasta mai notează că dacă românii chiar trăiau mai bine, constatau singuri acest lucru, nu era nevoie să li se spună.

„Ori dl Cîțu este complet rupt de realitate și trăiește în mirajul cifrelor, ori încearcă să mintă. Pe cine? Pe sine, pe activul liberal al cărui vot îl cere, pe oameni în general, de care într-un soi de delir electoral, a ajuns să se considere ales premier?”, continuă Dogioiu.

Jurnalista remarcă apoi mesaje similare ale USR-PLUS pe tema Planului Naținal de Redresare și Reziliență (PNRR), mesaje în care e tot ridicat în slăvi Cristian Ghinea (USR-PLUS), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. „Ceaușescu ar fi fost verde de invidie”, citind aceste mesaje de laudă, mai scrie Ioana Ene Dogioiu.

Dogioiu mai precizează că PSD a mințit când a spus că PNRR a fost respins de Comisia Europeană. Pe de altă parte, PNRR nu e nici pe de parte marele succes prezentat de Ghinea și USR-PLUS, dat fiind că oficialii europeni au găsit numeroase probleme în doar câteva zile de analiză a planului. „Sigur că nu e vina exclusivă a unui ministru sau minister. Este măsura competenței administrației romanești de a face proiecte, atât putem. Dar cu siguranță nu e niciun motiv de festivism”.

Ioana Ene Dogioiu notează apoi că nici MCV-ul nu e marele succes de care tot spun premierul Florin Cîțu și USR-PLUS: „Sigurul succes este că nu e ca pe vremea PSD, ceea ce e foarte, foarte puțin”.

Dogioiu precizează că ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă (USR-PLUS), e „una dintre figurile luminoase ale acestui guvern”, dar „cu atât mai dezamăgitoare mi se par conferințele de presa de partid, cu Dan Barna, de data asta fără teslă în mână, de-a dreapta pe șantiere de drumuri”.

Jurnalista nu l-a trecut cu vederea nici pe liberalul de la Interne, Lucian Bode: „După trei săptămâni de la explozia de la Arad, dl ministru ne spune că s-a descoperit că bomba a fost pusă în mașină, nu în afara ei”.

În finalul articolului, Ioana Ene Dogioiu remarcă faptul că apărătorii actualei guvernări folosesc argumentul ”dar ce, era mai bine pe vremea lui Dragnea și Dăncilă?” când actualii miniștri și premierul sunt criticați. Iar jurnalista le explică acestora de ce atitudinea e una greșită: „E bine să nu uităm niciodată oroarea acelor ani. Dar ea nu trebuie să devină un reper. Dragnea și Dăncilă nu sunt repere de performanță. A nu fi ei, ca ei, nu e vreo mare victorie, este doar diferență între repetenție și nota 5. Iar nota 5 înseamnă lene, mediocritate și incompetență, pe care le vedem din plin în jurul nostru, machiate ceaușist în realități paralele”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`