Iohannis: Comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul. Ne mândrim cu faptul că am contribuit semnificativ la țelurile Națiunilor Unite

Iohannis: Comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul. Ne mândrim cu faptul că am contribuit semnificativ la țelurile Națiunilor Unite
Foto: facebook.com/klausiohannis

Președintele României Klaus Iohannis a ținut încă un discurs în fața Adunării Generale a ONU în care a afirmat că este nevoie de un efort mai consistent al comunității internaționale pentru a combate terorismul, informează Agerpres.

Iohannis a mai spus și că este nevoie de consolidarea justiției internaționale, care ar trebui să determine o abordare juridică consolidată cu privire la terorismul internațional.

„Terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor și a societăților. În opinia României, comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional”, a spus Iohannis.

În acest context, România, susținută de Spania, a determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului.

Președintele României a mai susținut că statul pe care îl reprezintă susține non-folosirea dreptului de veto în Consiliul de securitate al ONU în cazul acțiunilor privind prevenirea crimelor de război.

„Reiterez susținerea României pentru inițiativa Franței și a Mexicului de a propune un acord colectiv și voluntar între membrii permanenți ai Consiliului de Securitate cu privire la non-folosirea dreptului de veto atunci când este nevoie de acțiuni pentru a preveni sau a încheia situații de atrocități în masă și crime de război la scară mare”, a continuat șeful statului.

Acesta a mai afirmat că ONU trebuie să-și asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului indiferent de formele acestuia, fie că sunt „crime pline de lașitate împotriva oamenilor nevinovați, distrugerea barbară a patrimoniului cultural comun al umanității sau forma odioasă și fără precedent dezvoltată de așa-numitul ISIS/Da’esh, ale cărui acțiuni constituie evidente violări ale dreptului internațional și ale drepturilor omului pe care ne străduim atât de mult să le susținem”.

„Simpla existență a unei astfel de entități este o amenințare manifestă la adresa păcii și a stabilității. Națiunile Unite trebuie să își reafirme unitatea în fața unei astfel de agresiuni amenințătoare. Consiliul de Securitate trebuie să acționeze ferm și să catalizeze acțiunea colectivă împotriva acestei amenințări flagrante la adresa păcii mondiale”, a continuat președintele.

„Istoria sa marchează suișuri și coborâșuri, succese și eșecuri. În același timp, cu toții știm că mărirea numărului și intensitatea misiunilor care i-au fost încredințate nu au fost echivalate de resursele necesare pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor sale. A devenit o practică obișnuită să ceri Națiunilor Unite să facă mai mult, cu mai puține resurse. Totuși, după 70 de ani în care a fost supusă tuturor încercărilor, Carta Organizației Națiunilor Unite s-a dovedit a fi un document vizionar care a trecut testul istoriei”, a mai spus acesta.

Iohannis a reamintit că România aniversează 60 de ani de la aderarea ONU și că susținerea acestei țări față de Organizație este necondiționată: „România este o țară cu o putere economică limitată. Totuși, ne mândrim cu faptul că am contribuit semnificativ la țelurile Națiunilor Unite, în decursul celor șase decenii în calitate de membru. Esența acestor contribuții au fost încrederea în diplomația multilaterală și în statul de drept, precum și prioritatea mijloacelor pașnice în detrimentul folosirii forței în realizarea intereselor naționale”.